2010. december 30., csütörtök

Tiroli rétes

Az ünnepek után  hiába voltunk még tele süteménnyel, az én kislányom reklamált, hogy amit ő kért azt bezzeg nem sütöttem. Finom pudingos rétesre fájt a foga.
Na jó, gondoltam, rendes anyuka leszek, és bár nem kívánkoztam a konyha környékére, azért neki álltam receptet keresni. Tudtam, hogy egyszer már megsütöttem, csak azt nem, hogy hová tettem a receptet.
Fél óra után előkerült, de közben a netet is böngésztem.
Ismét Limaránál találtam receptet. A croissant tésztájából készítette a rétes tésztáját.
Nem csináltam még hajtogatott vajas leveles tésztát, de az ő útmutatásával neki álltam.
Tényleg inkább időigényes, mint nehéz. De azt hiszem, amíg a tészta két hajtogatás között pihizik a hűtőben, addig sok mindennel lehet foglalkozni. A megadott mennyiségből 2 nagy rúd rétes lett. Az egyik vaníliás-meggyes, (mivel nem volt itthon 2 cs. vanília pudingom, ezért) a másik túrós-meggyes lett.
Hogy milyenre sikerült?
2 napja csináltam és már kérik a következőt, mert már ugye elfogyott.



Vajas tészta:
20 dkg hideg vaj
8 dkg liszt

Kelttészta:
1,5 dl hideg! víz
1 dl hideg! tej
1 tojás
3 ek. cukor
csipet só
csipet aszkorbinsav (helyettesíthető 1 ek.ecettel)
50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő

Limara leírása
Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen. Mikor kész, kicsit nagyobb téglalapra igazítom, mint a vaj, azt a közepére helyezem, és becsomagolom a tésztával. Rövidebb oldalával helyezem magam elé, majd a nyújtófával ütögetve elkezdem nyújtani. Mikor már ujjnyi vastag, következik a szimpla hajtogatás. A tészta felső harmadát lehajtom a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtom a dupla réteg tésztára. Elfordítom 90 fokkal megint kinyújtom ujjnyi vastagra és jön a dupla hajtogatás. A tészta most a szélesebb oldalával van előttem, mindkét oldalról a közepéig visszahajtom, majd közepén még félbehajtom. Folpackba csomagolom és hűtőben pihentetem egy órán át. A nyújtást és a hajtogatásokat még kétszer megismétlem.
4 felé osztom a tésztát.
Kinyújtom az egyiket téglalap alakúra, rá a töltelék, majd a felső lapot bevagdaltam a kés hegyével hosszában. Úgy helyezzük rá a töltelék tetejére,hogy a két tésztalap széle találkozzon, ott nyomkodjuk jól meg és vágjuk egyenesre. Tojással kenjük le és előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 220 fokon 25 percig) sütjük.
Ugyanígy csináljuk a másikkal is.

Pudingos-meggyes töltelék:

1 cs.főzés nélküli vaníliás pudingot 1,5 dl tejjel kikeverünk.
A tészta közepére hosszában kenjük a sárgacsíkot és rárakjuk a meggyet.

Túrós-meggyes:

25 dkg túró
1 dl tejföl
1 tojás sárgája
1 ek. gríz
csipet só
4 ek. porcukor
vanília
1 citrom reszelt héja

Kikevertem, a tészta közepére kentem, majd megraktam meggyel.

Kefíres lángos

Sokszor csinálom, mert olcsó és gyors.  S nem utolsó sorban, mert szeretjük.
Igaz, hogy 1 hétig elállna a hűtőben, de még soha nem fordult elő, hogy maradt volna addig.

1 kg liszt
2 doboz kefír
3 tojás
5 dkg élesztő
1 dl tej
só (ízlés szerint, én 2-3 kk.teszek bele)

Az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk.
Hűtőben max.1 hétig tárolhatjuk.

2010. december 29., szerda

Fehérkenyér

Hát, tanultam Limarától, már csak sütni kellett.
Még csak ezt a kenyerét tudom sütni.
Mondhatom, hogy szinte majd mindennap csinálom kb.2 hónapja.
Nagyon finom!! Mindenki szereti!!
Köszönöm Limarának!!


2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
2 csapott tk. só
2 ek. olaj
csipet aszkorbinsav
2 ek. burgonyapehely
20-25 dkg öregtészta
20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
30 dkg BL 80 liszt
1 tk. cukor
1 dkg friss élesztő


Kézzel dagasztottam.
Kicsit fárasztó volt először, de ma már nem okoz problémát.
(Csak a BL 80-as lisztet használom, de így is tökéletes a kenyér.)
Dagasztás után fél órával ismét átgyúrom, majd ismét kelesztem.
Mikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom.
Kacsasütőbe teszem, kelesztem ismét, majd éles késsel bevágom, és még hagyom egy kicsit kelni.
Mikor már kissé szétnyílt, előmelegített 220 fokos sütőben, kb.50  percig sütöm.
Mikor kész hideg vízzel lespriccelem.
Nincs jénai kacsasütőm, helyette bevált a hagyományos kacsasütő is.


Öregtészta

Van valaki a világhálón, akiről csak felsőfokban tudok beszélni.
Ő Limara. MINDENT tud, ami a kenyerekről, kelt tésztákról szól.
Már jó ideje nézegetem az oldalát. Sokáig csak ámultam és bámultam, hogy mit és hogyan csinál.
És persze "folyt a nyálam". Aztán elkezdtem foglalkozni a gondolattal, hogy próbálkoznom kellene, hátha az Ő segítségével hasonló dolgok sikerülnének. Úgy gondoltam, hogy mivel a kenyér izgatott a legjobban, ezért a fehér kenyérrel próbálkozom először.
Ehhez az első lépés az öregtészta elkészítése kellett.
Mindent úgy csináltam, ahogy Limara írta.
Sikerült.


3 dl langyos víz
csipet só
50 dkg liszt
1 ek. olaj
1 tk. cukor
1 dkg élesztő


Én kézzel dagasztottam gép hiányában.
Hűtőben tényleg el van 1 hétig (már ha meg nem sütöm fini kenyérnek).
Aztán kezdem újra...:)) 

Madártej kocka

 
Tészta:
8 tojásfehérje
8 ek.liszt
8ek. porcukor

 Krém:
8 tojássárgája
8 ek. cukor
8 ek. liszt
 2 dkg vaníliás cukor
fél l tej
25 dkg ráma
2 dkg zselatin

 A tojásfehérjéket felverjük, beleszitáljuk a lisztet és a porcukrot.
Sütőpapíron,  200 fokon  megsütjük.
A tojássárgáját, a cukrot, a lisztet és a vaníliás cukrot összekeverjük és a tejben megfőzzük.
Ha kihűlt, a habosra kevert rámát és az olvasztott zselatint is hozzákeverjük.
Ezt a masszát kenjük a tésztára.
Tetetjére felvert tejszínt teszünk. 

2010. december 27., hétfő

Csokis tallérok

15 dkg liszt
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
fél teáskanál szódabikarbóna
negyed teáskanál őrölt fahéj
10 dkg tejcsoki
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 tojás
 tetejére szeletelt mandula


A száraz hozzávalókat összevegyítem. A csokit apró falatkákra kell vágni.
Egy másik tálban a puha vajat a cukorral meg a tojással habosra keverem.
Ha kész ehhez hozzászórom a száraz anyagokat és összekeverem. 
Rögtön lehet diónyi golyókat formálni belőle és ellapogatni. A legjobb és a legegyszerűbb kézzel.
Ezután a manduladarabokat rátesszük.
Utána egymástól kicsit távolabb egy sütőlapra tenni, mert a szódabikarbónától bizony terülnek majd.
Előmelegített forró sütőbe tesszük és kb. 10-12  percig sütjük.
Amíg meleg puha, törik, de ha kihűl nem lesz teljesen kemény, hanem olyan pont jó omlós.
Tényleg nagyon finom.



   
 

Linzer



A jól bevált, hagyományos összetétel: 1 rész cukor, 2 rész zsiradék, 3 rész liszt...
Puha és ellenállhatatlan. Hmm... 
 
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojássárga
1 cs vaníliás cukor
fél citrom héja1 tk.sütőpor
2,5 dkg darált dió
baracklekvár a ragasztáshoz


A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, darált diót és a citromhéjat összekeverem, majd gyorsan belemorzsolom a margarint. Végül hozzáadom a tojássárgát és jól, összedolgozom.
A tésztacipót fóliába csomagolom és 1 órát hűtőben, pihentetem.
Linzerkiszúróval formára szaggatom, és sütőpapírra sorakoztatom.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 percig sütöm.
A lyukas és a teli sütiket baracklevárral összeragasztom, majd teszek még egy kis lekvárt a lyukakba.
Végül vaníliás porcukrot szitálok a tetejére.

Finom kifli

Ezt a receptet is másképp sütöttem meg, mint a neve jelzi. Nem akartam kifli formát, ezért az ünnepekre hangolva fenyőfa és csillag lett belőle. Az unokanővérem receptje. Ez náluk nem maradhat ki karácsonykor, legalábbis miattam nem, mert hiába az övé számomra a finom, csinálhatom én akárhogyan is.....

75 dkg liszt
25 dkg porcukor
50 dkg ráma
fél cs. sütőpor

Jól összedolgozzuk és akár egy éjjelre a hűtőbe pihentetjük.
Kifliket formázunk belőle, sütjük. Valamilyen krémmel összeragasztjuk.
Végeit csokiba mártjuk.


Non plus ultra



Enélkül az aprósütemény nélkül nem múlhatnak el az ünnepek. Idén kivételesen angyalkáknak sütöttem, de általában féldecis pohárral szaggatom. Az eredeti recept szerint össze kellene ragasztani lekvárral, de én nem szoktam. Míg kicsik voltak a gyerekek egyszerűbb volt úgy enniük. Most meg már így maradt.

28 dkg  liszt
25 dkg vaj
3 tojássárgája
1 kanál vaníliás porcukor

Összegyúrjuk és kb. fél órát pihentetjük. Majd késfok vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és mindegyik tetejére teszünk a 3 tojásfehérjéből  25 dkg porcukorral felvert kemény habból. Világosra sütjük.

2010. december 23., csütörtök

Karácsonyi bejgli

Lajos Mari receptje után  készült, amit a Nők Lapjában találtam. Évek óta készültem rá, de talán most jött el az ideje. És ez volt olyan jól leírva, képekkel illusztrálva, ahogy az újságírókkal együtt készíti,hogy nem lehetett kihagyni és nem megsütni. Kicsit változtattam rajta. A rumos mazsolát kihagytam belőle, mert a lányaim nem szeretik. Na és ugye így elsőre elfelejtettem megszurkálni, a gőz miatt. De szerencsém volt nem nagyon repedt meg.

A tésztához: 600 g finomliszt, 150 g margarin, 100 g zsír (vagy 250 g margarin), 1 csipet só, 1,5 dl tej, 1 kk+50 g porcukor, 15 g élesztő, 2 tojás+2 a kenéshez.

A diótöltelékhez: 50 g mazsola, 3 ek. rum, 200 g darált dió, 150 g porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom(1 narancs),reszelt héja, 1/2 kk. őrölt fahéj, 1 dl tej, 2-3 ek. zsemlemorzsa.

A máktöltelékhez: 50 g mazsola, 3 ek. rum, 200 g darált mák, 150 g porcukor, 1 cs.vanyliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/4 kk. őrölt szegfűszeg, 1 dl víz, 3-4 ek. citromlé, 2 ek. baracklekvár.

A tésztához összedolgozzuk a lisztet a margarinnal, a zsírral és a sóval. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk. porcukrot, az elmorzsolt élesztőt, felfuttatjuk. Belekeverünk 2 tojást, majd a porcukorral együtt a liszthez adjuk és összegyúrjuk. 4 azonos súlyú (én csak 2) cipóra osztjuk, és hűtőbe tesszük.
A töltelékhez az összesen 100 g mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk az összesen 6 ek. rummal, lefedjük, fél órát érleljük. A diótöltelékhez összekeverjük a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat/vagy narancshéjat, valamint a fahéjat, hozzáadjuk a felforrósított tejet, a mazsola felét és a zsemlemorzsát, hagyjuk egészen kihűlni (ha a töltés előtt lágynak találnánk, további 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).
A máktöltelékhez összekeverjük a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a szegfűszeget, hozzáadjuk a felforrósított vizet, a citromlét, a baracklekvárt,a maradék mazsolát. Hagyjuk kihűlni (ha lágynak találnánk, 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).
A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk.
Két egyforma nagyságúra nyújtjuk a tésztát. A szegélyeken 2-3 cm-t szabadon hagyva (tojásfehérjébe mártogatott ujjal, így nem ragad!) elkenjük rajtuk a töltelékeket. A szegélyeket átkenjük tojásfehérjével, két rövidebb oldalát 2-3 cm szélesen visszahajtjuk-nyomkodjuk a töltelékre, majd lazán-szabályosan feltekerjük, és hajtott oldalával lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
Tetejüket, oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (35-45 perc). Ezután meleg helyre (a konyhába) visszük, átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát "szárítjuk" (a kétszeri kenéstől lesz márványos a tetejük).
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeveréses 160 fokra). Kötőtűvel vagy fémnyárssal 4-5 cm-ként egészen "koppanásig" nyomva a tűt, megszurkáljuk a tésztatekercsek oldalait és tetejét, azaz utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőlapon hagyjuk kihűlni. Alufóliával letakarjuk, hűvös helyre tesszük, és lehetőleg csak másnap szeleteljük.


2010. december 22., szerda

Vaníliás kifli


28 dkg liszt
20 dkg vaj
7 dkg porcukor
10 dkg dió

Összegyúrjuk, kifliket formázunk belőle, kisütjük és még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.


Sajtos ostya


1 kg liszt,
1 cs.sütőpor
4 kis kanál só
fél  kis kanál bors
őrölt köménymag
30 dkg sajt
25 dkg ráma
2 tojás
0,5 l tej

Összegyúrjuk, pogácsákat szaggatunk belőle és megsütjük.