2011. március 27., vasárnap

Csikóstokány


Mai ebédünk sem volt túl bonyolult. Igazából másfél óra alatt bőven megvan.
Az óvodában szokták főzni, de én még itthon soha nem készítettem.
Épp itt volt az ideje, s kíváncsi voltam kis családom véleményére.
Elmondhatom, ízlett nekik, úgyhogy bátran merem máskor is asztalra tenni.

80 dkg sertéscomb
(de lehet csibe v. pulykamellből is)
2 szelet füstölt szalonna
1 fej hagyma
2 zöldpaprika
2 paradicsom
(lehet fagyasztott v. üveges lecsó is)
Bors
3 ek. rétesliszt
2 dl tejföl

A szalonnát csíkokra vágtam és zsírjára sütöttem, majd rátettem az apróra vágott hagymát, amit üvegesre pároltam. Hozzáadtam a csíkokra vágott húst és fehéredésig pirítottam. Sóztam, borsoztam és én most üveges lecsót használtam, abból tettem rá 4 evőkanállal. 2 dl vízzel felöntöttem és puhára főztem.
Amikor elfőtte a levét, 3 ek. rétesliszttel meghintettem és kicsit pirítottam. Kevés vizet aláöntöttem, kiforraltam, majd a forró léből tettem a tejfölhöz, hogy felmelegítsem és ne csapódjon ki. Hozzáöntve még egyszer átforraltam.
Köretként rizst adtam, de nagyon finom tésztával is.


Csibemellcsíkok fűszeres tésztában


Még a múlt vasárnap volt ez a gyors ebéd. Arra nem emlékszem, hogy a recept honnan való, de szeretem, mert pillanatok alatt kész van annyira egyszerű és finom.

60 dkg csibemell
4 tojás
2 dl tej
Liszt
2 kk. sütőpor
Bors
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma


A csibemellet ujjnyi széles csíkokra vágtam és besóztam.
A tojást felvertem, hozzáöntöttem a tejet és annyi lisztet szórtam bele fokozatosan, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjak. Sóztam, borsoztam. A hagymákat kislyukú reszelőn lereszeltem és a sütőporral együtt a tésztához adtam.
A húst bele tettem és jól összekevertem. Ha van idő jó, ha áll egy fél órát, hogy az ízek összeérjenek, de lehet azonnal is sütni.
Bő forró olajban sütöttem.
Burgonyapürével a legfinomabb.

2011. március 24., csütörtök

Kedvenc szelet és Potyogtatós



Hétvégén 2 gyors süteményt is készítettem. Az egyiknek a neve is kedvenc, és tényleg a kedvencek közé tartozik. Igaz, hogy a lapok sütése miatt sokan félnek tőle, de „röpke” másfél óra alatt mindenestül kész van. Vagyis csak majdnem, mert jó, ha egy nappal a fogyasztás előtt készül a lapok puhulása miatt. De mi már 3 órával utána ettünk belőle, mert nem bírtuk másnapig.

Kedvenc szelet

40 dkg liszt
10 dkg zsír
12 dkg cukor
1 tojás
Fél cs. sütőpor
Tej

  
A hozzávalókat annyi tejjel gyúrtam össze, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak.
3 részre osztottam és hagyományos gáztepsibe lapokat sütöttem belőle. Rögtön sütés után először késsel óvatosan fellazítottam, majd vigyázva (nagyon hamar törik) levettem a tepsiről. Ha mégis megtörténik a törött „eltűnhet” középen.
  
 Krém

15 dkg vaj
25 dkg porcukor
5 dkg kakaó
3 dl tej
3 ek. cukor
3-4 ek. liszt




A vajat, a cukrot és a kakaót habosra kevertem.
A tejben a cukrot és a lisztet sűrűre főztem, majd amikor kihűlt a két krémet összekevertem és megkentem vele a lapokat.
Folpackkal letakartam. Puhulás után porcukrot szitáltam a tetejére.




  






1 adag:

1 nagy tejföl
1 pohár kristálycukor
2 pohár liszt
3 ek. olaj
1 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
  



2011. március 23., szerda

Házi lasagne


Egyik nagy kedvenceink közé tartozik a lasagne. Mivel a bolti nekünk nagyon drága és túl sokat kéne vásárolni ahhoz, hogy jól lakjunk, ezért házilag készül.
Kicsit több a munka vele, de megéri.

4 tojás
50 dkg liszt
2 kk.só
Víz

1 kg darált hús
1 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
6 babérlevél
2 leveskocka
1 nagy paradicsom konzerv
Bors
1 kocka Oregánó
1 kocka Bazsalikom

8 dkg vaj
4 ek. liszt
8 dl tej
Bors
Kakukkfű


Az apróra vágott hagymán fehéredésig pirítottam a darált húst, majd ízesítettem a fűszerekkel és felöntöttem annyi vízzel, ami épp ellepi. Fél óra főzés után lezárom.


Addig elkészítem a tésztát:
A tojást, és a lisztet annyi vízzel (fokozatosan adtam hozzá) gyúrtam össze, amennyivel közepes, könnyen nyújtható tésztát kaptam. Vékonyra sodortam és kb.10 cm széles csíkokra vágtam.


A vajból, lisztből és a tejből besamelt készítettem és sóval, borssal, kakukkfűvel ízlés szerint ízesítettem.


Ezután elkezdtem „összerakni” a kivajazott tepsibe:
1 sor tészta-hús-besamel-tészta-hús-besamel-tészta-besamel-reszelt sajt. Alufóliával letakartam és180 fokos sütőbe téve a tészta puhulásáig (kb.45 perc) sütöttem, majd a fóliát levettem és szép pirosra sütöttem.
Fél órát pihentettem, majd kockákra vágva tálaltam.



2011. március 13., vasárnap

Sajtkrémmel töltött karaj


Tegnap délután még fogalmam sem volt, hogy ma mi lesz ebédre. Aztán eszembe jutott, unokahúgom mesélte múlt héten, hogy csibemellbe tömlős sajtkrémet töltött.
Na gondoltam, ezt kipróbálom.
Elindultunk vásárolni. Karajt vettem csibemell helyett, de natúr sajtkrém nem volt, így helyette sonkás sajtkrémet vettünk. Egyáltalán nem volt baj. Sőt most már bármilyen ízesítésű sajtkrémmel el tudnám képzelni és készíteni, ami valószínű így is lesz.
Nagyon finom hús, ami még biztos sokszor lesz!

12 szelet karaj
3 tömlős sonkás sajtkrém
2 tojássárgája
Bors

A karajt kiklopfoltam, besóztam.
A sajtkrémet kikevertem a tojássárgájával, ízesítettem sóval, borssal és a húsra raktam.
A húst kettéhajtottam és bepaníroztam. Nem tűztem össze és csak egyszer paníroztam.
A sajtból egy csepp sem folyt ki és ugyan olyan pufi husi maradt, mint a sütés előtt.


Aranygaluska


Tegnap ebédre aranygaluska volt.
Elég régen volt, s már pénteken gondoltam, hogy meg kéne csinálni. Mindig segítséggel készítem.
Legelső alkalommal sietnem kellett, ezért szóltam a legkisebbnek, hogy ugyan már segítsen legalább a dióba forgatni. Azóta ő szól, hogy ugye szaggathatja. Persze így „lopkodhatja” a nyers tésztát, amit imád.
Most is jött és szaggatott, forgatott, na meg evett…..:)
Nem bánom, közben tanul is.

Ez az adag 6 személyre szól:


70 dkg liszt
15 dkg porcukor
5 dkg vaj
5 dkg élesztő
3 dkg só
2 tojás
2,5 dl tej
1 citrom héja

A vaníliasodóhoz:
9 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
4 tojássárgája
12 dkg cukor
4 dkg liszt
kevés rum

A szóráshoz, kenéshez:
8 dkg darált dió
8 dkg kristálycukor
olvasztott vaj    

A tejet meglangyosítottam és a többi hozzávalóval együtt bedagasztottam.
Míg kelt a tészta, kivajaztam a tepsit, összekevertem a diót a cukorral és megfőztem a vaníliasodót.
A tojássárgáját a liszttel és 2 dl tejjel simára kevertem. A maradék tejet a cukorral feltettem főni, mikor már majdnem forr a tej, szép lassan hozzáadom a tojássárgáját.  Kis lángon szép lassan besűrítettem.
A megkelt tésztát deszkára borítva kinyújtottam és pogácsa szaggatóval a kislányom kiszaggatta, először olvasztott vajba, majd  cukros dióba forgatta, tepsibe (30*40-es) rakta sorba és egymásra.
A maradék diót ráöntöttük a tetejére.
Még egy fél órát kelt, aztán ment a 180 fokos sütőbe, ahol kb.30 perc alatt szép pirosra sült.


Scali kenyér és Scali kenyér másként

A héten kipróbáltam Limara két csoda kenyerét, a Scali és a Scali kenyér másként is.
Hát mindkét kenyérről csak felsőfokban tudok szólni. Nem tudom, hogy hová tudja még fokozni Limara a kelt tésztákkal való bűvészkedését, de én már újat mondani nem tudok. Ahogy olvasgatom nála a megjegyzéseket, nagyon sokan dicsérték már és én csak csatlakozni tudok a többséghez, na és persze lelkesen kísérletezem tovább. Van még mit bőven megsütnöm és tanulnom.
A lányok már lassan reklamálnak, ha van nap, amikor nem sütök és bolti kenyeret kell enni.
Azért ha ez így folytatódik, lassan mehetünk új ruhákat vásárolni, mert kihízzuk a mostanit.
Mindkét kenyeret öregtésztával készítettem, a kovászos kenyerekig még nem jutottam el.
Nagyon finom mindkettő!!!

Scali kenyér

28 dkg BL 80 liszt
25 dkg öregtészta
2 tk. Só
1,6 dl víz
2 ek. tej
2 ek. olaj
1 dkg friss élesztő
Csipet aszkorbinsav

Fél csésze szezámmag
1 tojásfehérje
  
Limara szárított élesztőt írt, de nem volt itthon, ezért friss élesztőt tettem bele.
Ezután mindent úgy csináltam, ahogy ő leírta.



Scali kenyér másként


30 dkg  BL 80 liszt
10 dkg rozsliszt
25 dkg öregtészta
2 ek. olaj
 3 kk. só
1 tk. Cukor
1 dkg friss élesztő
2,4 dl víz
Csipet aszkorbinsav

3 ek. lenmag
3 ek. napraforgómag
1 tojásfehérje

Szintén az ő útmutatása után csináltam, de míg nála búza vagy tönkölyliszt van én rozsliszttel "másítottam át".
Nagyon-nagyon finom lett, mindenki imádja.

Kukoricalisztes kenyér


A chilis bab mellé kukoricalisztes kenyeret sütöttem.
Nem azt a kukoricakenyeret sütöttem, mint Limara (egyszer remélem azt is sikerül majd), de az ötlet természetesen tőle van.
A hagyományos fehérkenyér recepthez nyúltam és azt egészítettem ki kukoricaliszttel. Mivel ugyanúgy készítettem, mint a fehérkenyeret, ezért nem írom be még egyszer.
Nagyon finom könnyű kenyér lett belőle és a chilis bab mellé tökéletes volt.

50 dkg BL 80 kenyérliszt
20 dkg kukoricaliszt
20 dkg öregtészta
1 dkg friss élesztő
1 tk. Cukor
2 ek. olaj
2 ek. burgonyapehely
4 kk. só
3,5 dl víz
Csipet aszkorbinsav


Chilis bab


A héten elég jól elmaradtam a receptekkel, így ma több is felkerül.
A hét közepén volt egy kedvencünk a Chilis bab. Szeretem, mert sok macera nincs vele. Ha másnapra melegítős ebédet tervezek, mindig szóba kerül, hogy mikor is volt.
A miénk annyiban különbözik az eredetitől, hogy nem darált hússal készül, hanem apró kockára vágott sertéscombból. Nem tudom miért idegenkedem, hogy darált húsból legyen. Pedig a darált húst szinte nincs hét, hogy ne használnám valamilyen formában, de ebbe valahogy nem megy. 
Nekem így sokkal gusztusosabb.

1 kg sertéscomb
1 nagy fej hagyma
50 dkg tarkabab
2 doboz konzerv csemegekukorica
2 cs. chilis bab alappor
Bors
Paprika

Ugyanúgy kezdtem, mint egy hagyományos pörköltet. Az apróra vágott hagymát megdinszteltem, majd rátettem a kockára vágott húst és fehéredésig pároltam. Sóztam, borsoztam, megszórtam piros paprikával és hozzáadtam a beáztatott babot. Felöntöttem annyi vízzel, hogy egy jó ujjnyira ellepje.
Mikor már majdnem kész, kevés vízben csomómentesre kevertem az alapport és hozzáöntöttem. Pár perc után ment bele a kukorica, amivel még egybe forraltam.
Finom, egyszerű egytálétel és tökéletes másnapra is.

2011. március 6., vasárnap

Máktorta


Ezt a tortát először még disznóvágásra készítettem. Akkor nem került fel, mert a fotók lemaradtak, de annál finomabb, hogy innen lemaradjon. Mák szeretők nagyon fogják szeretni.
Ismét elkészítettem. Akkor vanília krémmel volt. Most is úgy indult, de vanília aroma helyett véletlenül narancs aromát tettem bele. Finom enyhe narancs ízű lett, és egyáltalán nem rontottam el, mert nagyon jó volt együtt a két íz.

26 cm-es tortaformához:
19,5 dkg vaj
13 dkg cukor
13 dkg liszt
1,5 tk. Sütőpor
10 dkg mák
4 tojás

A vajat a cukorral habosra kevertem, majd egyenként hozzáadtam a tojásokat, a sütőporos lisztet és végül a mákot. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem és 200 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütöttem.
Míg sült elkészítettem a krémet.

3 t. sárgája
13 dkg porcukor
2,6 dl tej
19,5 dkg vaj
1,5 tk. Vanília vagy narancs aroma

A tejet feltettem főni a porcukorral, mikor már meleg volt, levettem a tűzről és belekevertem a simára kevert tojássárgáját, majd visszatettem a tűzre és addig főztem, míg be nem sűrűsödött. Lehűtöttem, utána az aromával habosra kevert vajjal simára kevertem.
A kihűlt tortát kettévágtam, megtöltöttem a krém két harmadával. A maradék krémet kívülre kentem és megszórtam mákkal.
Csak másnap szeleteltem, így az ízek jól összeértek. Nagyon finom.


Betyár szelet


Ma egy nagyon finom hús, betyár szelet volt ebédre. A lányok nagyon szeretik, így elég sűrűn kerül asztalra. Kicsit több a munka vele, mintha csak panírozni kéne, de megéri, mert nagyon finom. Az eredeti receptben nekem bacon van írva, de én jó kis házi füstölt szalonnát használtam, ami még finomabbá tette. Tegnap elfogyott a trappista, csak  szeletelt szendvics sajt volt itthon, így az került bele. Reméltem, hogy nem fog ki folyni, de szerencsém volt. Lehet ezután már csak így készítem.

12 szelet karaj
12 vékony szelet szalonna
2 fej vöröshagyma
12 szelet sajt
Mustár
Bors

A karajt klopfolás után picit sóztam, mert a szalonna úgyis sós. Vékonyan megkentem mustárral, borsoztam, majd rátettem a kockára vágott szalonnát, a vékony csíkokra vágott hagymát és a sajt szeletet. 
Elég nagy szeletek voltak, így nem kellett összetűznöm. Panírozás után bő olajban lassan megsütöttem. Bármilyen körettel finom, most kiskislányom kérésére krumplipürével volt.

2011. március 3., csütörtök

Lekváros bukta


Már délután azon járt az eszem, hogy mit is dagasszak, ami édes. Először aranygaluskára gondoltam, aztán valahogy bejött a képbe a lekváros bukta. Rég volt, így ezt választottam.
(Azért az aranygaluskát is megcsinálom a közel jövőben.)

1 kg liszt
10 dkg vaj
2 tojás
5 dkg élesztő
5 dl tej
5 ek. cukor
Csipet só

Az élesztő felfuttattam 2 dl tejben, amihez 2 ek. cukrot adtam. A vajat, hogy tudjak vele dolgozni langyosra olvasztottam. Ezután az összes hozzávalót egybedagasztottam.
 Mikor a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítottam, kb. 1 cm-re nyújtottam és egyenlő kockákra felvágtam. Mindegyikre egy csík baracklekvárt raktam. Szívesen használom a sütőlekvárt, mert nem folyik ki, meg szeretjük is. (Lehet finomabb lenne jó kis keményebb házi lekvárral, de annyi nincsen sajnos.)
Feltekertem, 30*40-es tepsibe tettem és még egy 20 percet hagytam kelni. Addig előmelegítettem a sütőt 200 fokra. Mielőtt a sütőbe tettem, megkentem felvert tojással. Visszavettem a sütőt 180 fokra és kb. 25 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Mikor langyosra hűlt, kiborítottam a tepsiből és óvatosan szétszedtem, porcukorral megszórtam.
Ebből a mennyiségből 24 db bukta lett. 

2011. március 1., kedd

Rakott kel


Nem is emlékszem, hogy mikor készítettem utoljára bármiből is rakottat. Ez alól egyedül a rakott krumpli a kivétel, mert az sűrűn van, és abból sosem elég. Ha években kellene számolnom, van annak már vagy 15 éve is. Nem tudom miért maradt el, pedig a babtól kezdve a karfiolon át, a kelig mindent csináltam. A lányok lettek egyre válogatósabbak és soha nem díjazták mikor megemlítettem. Érdekes míg kicsik voltak bármit megettek.
Ijesztgetem őket (pedig valóság), hogy válság van nem válogathatnak, de azért igyekszem a kedvükre főzni.
Még a múlt héten gondoltam ki, hogy lesz ami lesz, megeszik vagy nem, a következő héten rakott kel lesz egyik nap.
A múltkor olyan jól sikerült a kínai kelből a főzelék, hogy gondoltam most megismétlem, de rakott kelnek. Ebben sem kellett csalódnunk, mert nagyon finom lett.
És csoda egy szó nélkül megették.!

1 nagyobb fej kínai kel
2 bögre rizs
1 kg darált hús (sertés v. pulyka)
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 ek. olaj
Bors
Pirospaprika
Őrölt kömény
1,5 nagy pohár tejföl

A hagymát apróra vágtam, rátettem a darált húst és fehéredésig pirítottam. Sóval, borssal, fokhagymával, pirospaprikával ízesítettem, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy épphogy ellepje és 30 percig főztem.
Míg főtt, addig a kelt ujjnyi csíkokra vágtam és sós, köménymagos vízben 10 perc alatt előfőztem. Ezután leszűrtem és lecsöpögtettem.
A rizst a szokásos módon megfőztem.
Egy nagyobb jénai tálat kiolajoztam és egy réteg kelt terítettem bele. Erre ment a rizs fele, rá a hús, fél pohár tejföl, rizs, kel, és egy nagy pohár tejföl a tetejére. Előmelegített 180 fokos sütőbe téve kb.35 perc alatt szép pirosra sütöttem.



Almatorta


Ha valami gyors és finom édességre vágyunk, a legtöbbször almatortát sütünk.
Alma és a többi hozzávaló általában mindig van itthon és különösebb előkészületet sem igényel. Ripsz-ropsz össze lehet állítani és mehet a sütőbe.

12,5 dkg vaj
12,5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
Csipet só
Pár csepp citromlé
Vagy citromhéj (de mehet mindkettő)
3 tojás
20 dkg liszt
2 csapott tk. Sütőpor
1-2 ek. tej

A vajat a cukorral jól kikevertem, majd mehet bele a v. cukor, só, citromhéj (lé). Mikor szép sima, egyesével belekevertem a tojásokat és fokozatosan a sütőporos lisztet. Annyi tejet adtam hozzá, hogy a tészta a keverő kanálról leszakadjon.
Kikent 26 cm átmérőjű tortaformába simítottam. A tetejét hámozott, magházát eltávolított fél vagy negyedekre vágott almával kiraktam. Az almák tetejét hosszában többször bevágtam. 
Előmelegített 180 fokos sütőben kb.45 perc alatt készre sütöttem.
Sütés után még forrón baracklekvárral megkentem.