2011. május 30., hétfő

Mustáros-baconös szűzpecsenye tükörtojással, kapros fokhagymás burgonyapürével


Mikor karajt vásárolunk sokszor rajta van a szűzpecsenye is. Rendre levágjuk és gyűjtögettük, hogy majd lesz belőle valami.  A Kisalföld gasztro mellékletében volt ez a finom recept és rögtön el is határoztam, hogy elkészítem. Nagyon finom, ízletes ebéd lett belőle! Kezdhetjük a gyűjtögetést ismét. Most már tudjuk, hogy van miért, mire.

1 kg szűzpecsenye
20 dkg bacon
1 dl olívaolaj
2 ek. dijoni mustár
2 gerezd fokhagyma (v. fokhagymakrém)
Magyaros fűszerkeverék

1 kg burgonya
1 dl tejföl
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma (v. fokhagymakrém)
Kapor
Fehér bors

A húst megmossuk és az olajon körbe minden oldalát megsütjük. Sóztam, mustárral bekentem, megszórtam a fűszerkeverékkel, majd a szalonnával körbe tekertem. Jénaiba tettem, lefóliáztam és 200 fokos sütőben kb.50 percig sütöttem. Mikor puha, levettem a fóliát és szép pirosra sütöttem minden oldalát.
Közben a burgonyát sós vízben megfőztem. Krumplitörővel áttörtem, majd a vajjal, tejföllel, fokhagymával, kaporral(ízlés szerint), borssal jól összekevertem és még egy perc alatt simára turmixoltam. Habzsákba téve (ennek hiányában a tortadíszítőbe tettem) zsírpapírra (nekem Lidl-s sütőpapírom van és nagyon jó) kinyomtam és 200 fokos sütőben kb.10 perc alatt pirosra sütöttem.
Személyenként 1-2 tükörtojással tálalható. Tetejét piros paprikával szórtam meg.




2011. május 25., szerda

Kolbászos hús


Legkisebbem egyik kedvence a kolbászos hús. Már régóta könyörgött érte, de mindig valamiért elmaradt. Vasárnap végre teljesült a kívánsága. Még misére sem ment, hogy segíthessen, bár utána magyarázkodott, hogy tanulni maradt itthon, de becsületére legyen mondva azért megtöltötte a husikat, úgyhogy az utána lévő „munka” volt már csak az enyém. Mi sem jobb, mint együtt főzőcskézni. Kár, hogy  ritkán van.

12 szelet karaj (lehet csibe v. pulykamell is)
10 dkg szárazkolbász
5 dkg reszelt sajt
1 tojás
Olaj
1 kis hagyma
2 dl tejföl
1 ek. liszt
Bors
Paprika

A húst kiklopfoltam és enyhén sóztam, borsoztam. A kolbászt kislányom lereszelte és a sajttal, tojással összekeverte, majd a húsba töltötte. Fogpiszkálóval összetűzte.
Kevés olajon a hús mindkét oldalát megpirítottam. A visszamaradt olajon a kis fej hagymát megdinszteltem, picit paprikáztam, visszatettem a húst és felöntöttem annyi vízzel, ami épphogy ellepi. Sóztam, de inkább többször kevesebbet, mert a kolbász is enged az ízéből. Mikor a hús megpuhult, tányérra szedtem. A tejfölben elkevertem a lisztet és a forró léből raktam hozzá, hogy átforrósodjon. Simára kevertem és az egészhez öntöttem. A húsból kiszedtem a fogpiszkálót, majd visszatettem a lébe és pár percig még együtt főztem.


Sajtos és pizzás mini bagett


Limara mini sajtos bagettje adta az ötletet, hogy elkészítsem a sajtos és pizzás bagetteket. Nagyon kapós volt. Még aznap kérték, hogy ilyen többször is legyen. Hát lesz is, mert nagyon finom, puha és foszlós. Igaz kicsit több lisztből készítettem, mint ő, de hát sokan vagyunk. Ebből a mennyiségből 15 nem is olyan mini bagett lett.

60 dkg BL 80 liszt
2, 5 ek. Burgonyapehely
4 kk. só
0, 5 dl olaj
2 dkg élesztő
20 dkg öregtészta
Pici cukor
Kb. 1,5 dl tej
Kb. 2 dl víz

Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttattam, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztottam és duplájára kelesztettem. Hála a jó időnek nem kellett sokat várni, hamar megkelt. Ezután lisztezett deszkára borítottam, 15 darabra vágtam és gömbölyítettem. 10 perc pihentetés után egyesével hosszú csíkokat nyújtottam belőlük. 6-t  jól kenhető natúr háromszögsajttal (medve v. bármilyen, de csak azért 6, mert nem volt több itthon, s ezért lett a többi pizzás) 9-t pedig pizzakrémmel kentem. Félbehajtottam, feltekertem, mint a beiglit és megint duplájára kelesztettem. Sajttal megszórva mentek a 200 fokos sütőbe kb.20-25 percre.
Ezt is, mint a kenyereket kacsasütőben sütöttem. Nagyon bevált most is. Kívül ropogós, belül puha lett.


2011. május 23., hétfő

Rántott csibecomb "hamis" paprikáskrumplival


Ez egy nagyon gyors vasárnapi ebéd volt. Mert ugye meddig tart egy kis krumplit pucolni és bepanírozni pár csibecombot. Egyetlen érdekessége volt, hogy kislányom piros krumplit kívánt a rántott comb mellé. Így kapott egy kis "hamis" paprikáskrumplit. Minden a szokásos módon készült: a hagymát megdinszteltem, paprikáztam, rátettem a kockákra vágott krumplit, sóztam és annyi vizet öntöttem alá, hogy le ne égjen, a saját levében főjön meg. Mire kész lett a hús is kisült.

Szilvás lepény


Ahogy jön a nyár egyre közelebb, úgy fogy a fagyasztóból a tavaly eltett zöldség-gyümölcs. De azért van, amikor véletlenül találunk egy-egy csomag „valamit”. Így bukkantam rá egy zacskó magozott szilvára. Gombócnak volt eltéve, de valahogy nem fűlött a fogam az elkészítéséhez. Na, de mi legyen belőle? Jó, jutott eszembe egy-két recept, de valami újat szerettem volna. Elkezdtem kutakodni és így akadtam Chef Viki-Házias konyhájában az Ő szilvás lepényére. Nagyon megtetszett és gyorsan el is döntöttem, hogy mi lesz a szilvámból.
Közben kicsit „körbe néztem” Vikinél (remélem nem haragszik majd, hogy így ismeretlenül írok róla) és nagyon megtetszett a konyhája!

Az Ő receptje:

15 dkg ráma
1 tojás
5 dkg cukor
20 dkg liszt
1 dl tej
2 dkg élesztő

2-3 tk. fahéj
Csipet só
1-1,5 kg szilva (én nekem fagyasztott volt)

Az édes morzsához:
15 dkg cukor
15 dkg ráma
20 dkg liszt

Az élesztőt fél dl tejben felfuttattam, majd a maradék tejjel és többi hozzávalóval együtt sima tésztává gyúrtam. 30 percnyi pihentetés után sütőpapírral bélelt normál méretű tepsibe nyújtottam. A kiolvasztott és lecsepegtetett szilvát magházával felfelé a tésztára raktam és megszórtam a fahéjjal. A morzsának való cukrot és a lisztet összekevertem, majd a rámával elmorzsoltam és egyenletesen a szilvára szórtam.
Előmelegített sütőben kb.30 perc alatt készre sütöttem.
Tényleg nagyon finom! Többször fogom készíteni (bár már a szilvám elfogyott), de a fagyasztóba több szilva kerül ősszel!



2011. május 22., vasárnap

Csibemáj rizottó


Gyors ebéd, amit  kisnagylányom szokott „elővenni” és nagyon finoman csinálja!

50 dkg csibemáj
50 dkg rizs
25 dkg zöldborsó (lehet konzerv)        
25 dkg kukorica konzerv
1 fej vöröshagyma
olaj
Bors

Kevés olajon megdinszteli a hagymát, majd ráteszi a megtisztított, feldarabolt csibemájat és fehéredésig pirítja. Ezután mehet bele a borsó, só, bors ízlés szerint és mikor puha, a kukorica. Pár percig  még főzi és kész is a ragu. Közben a rizst a szokásos módon megfőzte és a kettőt összekeverte. Gyors, egyszerű és finom!



2011. május 15., vasárnap

Hamis bakonyi betyárleves


Volt itthon maradék főtt, füstölt sonka. Sonkás tekercshez sok, de nem szerettem volna a hűtőbe visszarakni, mert ilyenkor már csak megromlik, senkinek sem kell. Hát akkor legyen „apja az anyjával”. Sonkástekercs mellé egy kis hamis bakonyi betyárleves sonkával. A kép az sajnos nem igazán sikerült :((  

2 szelet szalonna
25 dkg sonka
20 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
1-2 db babérlevél
Bors
Pirospaprika
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
 1 tojás
Liszt

A szalonnát kockára vágtam és zsírjára sütöttem. Rátettem a felkockázott hagymát és dinszteltem. Megszórtam a paprikával és felöntöttem 1 l vízzel.
Bele tettem a kockára vágott sonkát, gombát, zöldségeket, majd fűszereztem. Amikor megfőtt, behabartam. 1 tojásból liszttel galuskát készítettem és kiskanállal a levesbe szaggattam. Még kb.8-10 percig főztem. A babérlevelet kivéve már találtam is.


Hagymás(zöldhagymás)pogácsa


Régen tettem fel bármit is, úgyhogy van mit bepótolnom.
A héten több –számomra- új receptet kipróbáltam.
Az egyik ilyen a Limaránál talált hagymás pogácsa.
Mindenképpen dagasztani akartam, de amíg nem tudtam eldönteni, hogy mi is legyen sós vagy édes, addig nála „jártam”. Visszajáró vendége vagyok, mert egyszerűen nem tudok betelni vele. Így botlottam bele ebbe a pogácsába. Igaz lilahagyma híján sima vöröshagyma és egy csokor zöldhagyma került bele. Jó választás volt. Nagyon finom, másnap is puha pogácsa lett belőle.

1 kg liszt
50 dkg vaj vagy margarin /én sima disznózsírt használtam/ 
2 ek. só
2 tojás
1 dl tej
1 nagydoboz tejföl
Csipet cukor
5 dkg élesztő

7 dkg zsír
3-4 fej vöröshagyma
1 csokor zöldhagyma

A langyos cukros tejben felfutattam az élesztőt. Majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztottam. Fóliába csomagoltam és egy órát (időhiány miatt csak ennyit) a hűtőben pihentettem. Közben a zsíron a először a vöröshagymát, majd hozzátéve a zöldhagymát is megdinszteltem, majd hűtöttem.


A tésztát vékonyra nyújtottam és a hagymászsír 2/3-val megkentem. Ezután hajtogattam. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtottam, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor kentem a tésztára. Mindkét oldalról behajtottam a közepéig, majd kettéhajtottam. Fél órát pihentettem. Ujjnyi vastagra sodortam és kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, picit pihentettem ismét, majd a tetejét tojással lekentem és kb.10 perc alatt készre sütöttem.





2011. május 8., vasárnap

Mexikói töltött hús


Mára is egy olyan ebéd készült, aminek a receptje régóta „hever” a füzetbe.
A család azt mondta, hogy finom, így biztos lesz még. Másfél óra alatt tálalható.

13 szelet karaj v. pulyka v.csibemell
5 tojás
1 kis kukorica konzerv
1 kis bab konzerv
5 sonkaszelet
1 Maggi mexikói fix

Az 5 tojásból rántottát készítettem, majd hozzákevertem a babot, kukoricát, a felaprított sonkát. A húst kiklopfoltam, enyhén besóztam és megtöltöttem a rántottával. Feltekertem (fogpiszkálóval összetűztem) és a vízzel (kb.7-8 dl) csomómentesre kevert Maggi fixben pároltam. Mikor puha lett, kiszedtem a fogpiszkálókat. (Ha kell pici liszttel lehet sűríteni. Nekem most kellett, mert így elsőre kicsit több vizben pároltam. Legközelebb okosabb leszek.)
Tálaláskor rézsútos szeletekre vágtam és a mártással meglocsoltam.

2011. május 7., szombat

Szabolcsi rakott hús (picit másként)


Nem is tudom, hogy mióta van a receptes füzetemben ez a recept. Években, de lehet, hogy már egy évtizedben is lehet számolni. Hogy miért is nem készült el soha, nem tudom.
Tegnap mikor a mai ebédhez kerestem ötleteket, szinte ott nyílt ki a füzet, így hirtelen felindulásból döntöttem is: meg van a holnapi ebéd. Milyen jól tettem. Az egyszerű és finom kategóriába sorolható!  Már biztos, hogy nem először készült! 
És, hogy mitől van másként? Kicsit kutakodtam a neten, találtam szabolcsi rakott húst csak az darált húsból volt. Ettől függetlenül én maradok a kockára vágott húsnál.

Kb.1,5 kg burgonya
80 dkg sertéscomb
1 fej hagyma
1 kis üveg lecsó
(lehet fagyasztott v.friss paprika és paradicsom)
Bors
Paprika
1 nagy tejföl
Zsír

A burgonyát héjában megfőztem, majd kihűlés után tisztítottam és karikákra vágtam.
A  húst kockákra vágtam és az apróra vágott hagymával, lecsóval és fűszerekkel pörköltet készítettem.
Ha kész zsírral (olajjal) kikent tepsibe raktam a karikákra vágott burgonya felét(sóztam), rátettem a pörköltet és a megmaradt burgonyával betakartam(amit ismét sóztam), majd tejföllel meglocsoltam és a sütőben kb.45 perc alatt készre sütöttem.


2011. május 3., kedd

Hamis krémes (paraszt krémes)


A család egyik nagy kedvence ez a sütemény. Bármilyen ünnep van anyukám győzi sütni. Most is ő készítette kislányom ballagására, ezért nincs fázisfotó csak a „végtermék”, amit alig tudtam megmenteni egy fotó erejéig.

30 dkg liszt
6 dkg cukor
6 dkg zsír
1 tojás
1 dkg szalakálé
pici tej

20 dkg cukor
2 tojás
7,5 dl tej
6 ek. liszt


A szalakálét pici tejbe megáztattam, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrtam és 3 lapot sütöttem belőle. Sütés után a lapok kemények,de nem kell megijedni a krémtől másnapra teljesen megpuhulnak.
A krémhez a tojást a 20 dkg cukorral habosra kevertem. A tejet simára kevertem a liszttel és hozzákevertem a habos tojást. Szép lassan addig főztem, míg sűrű nem lesz. (Kakaót is lehet bele keverni.)
Ha már kihűlt, megtöltöttem a lapokat. Tiszta konyharuhával letakartam és másnap szeleteltem.