2011. július 31., vasárnap

Raffaello


Ezt a süteményt kislányom és barátnője készítette. Mostanában igen rákaptak a sütésre, így majdnem minden héten van süteményünk.
Sok macera ezzel a sütivel sincs és nagyon finom.

Tészta:
6 tojásfehérje
25 dkg cukor
10 dkg liszt
15 dkg kókusz
Fél cs. sütőpor

Krém:
6 tojássárgája
10 dkg cukor
4 dl tej
1 vaníliás pudingpor

20 dkg ráma
10 dkg porcukor

A tojásfehérjét a cukorral habbá verni, majd fokozatosan hozzáadni a sütőporos lisztet, kókuszreszeléket. Sütőpapírral bélelt tepsibe tenni és tűpróbáig sütni.
A krémhez tejben a tojások sárgáját a pudingporral és a cukorral sűrűre főzni, a rámát a porcukorral habosra keverni, majd ha langyos a puding a kettőt együtt simára összekeverni.
Rákenni a tésztára, a tetejét kókuszreszelékkel szórni.


Sertéskaraj olasz ízekkel


Ma ismét egy gyors ebéd volt. Kicsit sok mindenbe fogtam bele, ezért kerestem valami gyorsat. Na meg nem szerettem volna ismét panírozni a karajt, pedig tudom, hogy azt biztos megeszik.
Ez a recept is már évek óta a füzetemben van. Fogalmam sincs, hogy honnan, kitől származik, de már itt volt az ideje, hogy kipróbáljam. A megszokottól eltérő ízű, de aki szereti a bazsalikom, paradicsom párosítást az szeretni fogja. Nekünk ízlett, finom.

Karaj
Bors
Paradicsom
Bazsalikom
Sajt

A kiklopfolt karajt sóztam, borsoztam és kevés olajon mindkét oldalát elősütöttem, majd egy tepsire (sütőpapír legyen benne, nekem a Lidl-s volt benne) szedtem ki.
Karikára vágott paradicsomot tettem a tetejére, amit megszórtam bazsalikommal, majd sajtszeletekkel beborítottam. Szendvicssajtot tettem rá, mert jobban bírja a sütést és nem folyik el rajta.
180 fokon addig sütjük, amíg a sajt ráolvad. Pár percig grilleztem is, hogy szép piros legyen.



2011. július 19., kedd

Új rakott krumpli


Még az első új krumpli megjelenésekor készült ez a rakott krumpli. Nagyon szeretjük, de „öreg” krumpliból, hagyományos módon. Ezért egyik ismerősöm elmesélése alapján készítettem.
Az új krumplit soha nem főzöm vízben, mert van benne annyi víz, amitől szépen megpuhul.
Ebből a mennyiségből hatan jól laktunk.

2 kg krumpli
10 tojás
1 szál füstölt kolbász
1 nagy doboz tejföl
1 kis fej hagyma
pár szál snidling
paprika
olaj

Kevés olajon megdinszteltem a hagymát, rászórtam 1 kk. pirospaprikát, majd ráraktam a kockára vágott krumplit. Sóztam és fedő alatt puhára főztem. Ezalatt megfőtt a tojás.
A krumplira öntöttem a tejfölt, jól összekevertem. A kolbászt és a tojást is negyedekre vágtam és a krumplihoz kevertem. Pár percig, hogy jól összeforrósodjon egybe főztem, majd ollóval rávágtam a snidlinget.
Finom, szaftos, új rakott krumpli lett.


Uborka és vegyes savanyúság hidegen


Nem vagyunk egy savanyúságos család, de azért minden évben elkap a hév az eltevésére.
Anyukám buzdít is erre lelkesen. Ő rengeteget eltesz és folyamatosan mondja, hogy ott a sok uborka tegyem el. Valamennyi van a kertben is, de a javát tőle hoztuk-kaptuk.
Idén annyit változtattam, hogy míg máskor „meleg” uborkalét és dunsztot használok, addig idén kizárólag hidegen tettem el. Kevesebb a macera vele. Remélem beválik, mert szeretnék ennél maradni.
A sokadik üvegnél tartok, de ma mikor a vegyes savanyúság készült, azt mondtam a lányokkal együtt, hogy az idén elég volt. Uborkát látni sem akarunk már. Épp jött az Anyu és gyorsan közöltük is vele, hogy ajándékozza most már másnak, nekünk nem kell.

kb. 3 kg uborka (mérettől is függ)
2,5 l víz
2 dl 20 %-os ecet
3 ek. só
10 ek. cukor
2 mk. borkén
kapor
egész bors
babérlevél
koriandermag
mustármag

A vizet, sót, cukrot, borként, ecetet összekevertem. Az uborkát üvegbe téve rászórtam az ízlés szerinti mennyiségű magokat (én 15-20 db-t és 5-6 babérlevelet használtam egy kisebb csokor kaporlevél társaságában) majd felöntöttem a lével. Lezártam, konyharuhával letakartam. Másnap vittem a polcra.
A fel nem használt levet üvegben félretettem a következő alkalomra.  


A vegyes savanyúságot is így raktam el hidegen. Nem így terveztem, hanem 24 óra állás után akartam üvegbe tenni, de Anyukám ismét szólt, hogy csináljam csak így. Sokszor van igaza, ezért jó kislány módjára hallgatok rá. (Remélem még sokáig lehetek  kislány, neki….) 
Az összes hozzávalót mosva és reszelve egy nagy fazékba raktuk. Először egy kisebb marék sóval összekevertük és kb.2 órát hagytuk állni. Majd tettem rá koriander és mustármagot és avval is összekevertem. Sokat nem, nehogy minden falatnál magra harapjunk, de azért kell bele.


Ezután szépen rétegezve elkezdtem üvegbe tenni. Az üveget 1/3-ig töltöttem, majd tettem rá 1 babérlevelet és öntöttem rá pici levet. Jól megnyomkodtam és folytattam. A tetején már csak lé legyen. Lezártam az üvegeket. Holnap teszem a polcra.
Ebből a mennyiségből 6 db 1,7 l-es üveg telt meg.

1,5 kg fehér káposzta
1,4 kg lila káposzta
2 kg uborka
1 kg hagyma
60 dkg sárgarépa

Savanyúságlé:
4,5 l víz
4 dl 20 %-os ecet
6 ek. só
25 ek. cukor
4 mk. borkén
2 mk. szalicil


Sárgabaracklekvár


Itt a befőzések ideje. Mivel is tölteném a szabadságom idejét, mint lekvár és uborka eltevéssel.
Múlt héten főztem be a sárgabaracklekvárt. Anyukám férjének unokatestvére Pozsonyba lakik. Egyik délután telefonáltak, hogy mehetnének barackot szedni. Már megrendeltem előző héten 10 kg barackot befőzésre, hála nekik lemondhattam. Míg elmentek borsót fejtettünk Anyukámnak és vártuk haza őket. Hát annyi barackot hoztak, hogy mindketten tudtuk jó kis adagot befőzni. 12 kg-t kaptam, amiből 28 üveg lekvár lett. Innen is köszönöm!
Tudom, hogy forró vízbe kéne dobni, hogy a héját lehúzzuk és úgy főzni, de erre se nekem nem volt kedvem, se a lányokat nem akartam befogni. Így ők mosták és magozták, én pedig gyümölcs centrifugán átengedtem. Ami héjként fent maradt, azt sem dobtam ki, hanem még egyszer centrifugáltam és ment a többi közé.
Finom, édes volt a barack, ezért nem szerettem volna túl cukrozni. Kilónként kb. 30 dkg cukrot tettem bele.
A cukrot a főzés felénél tettem bele, mikor már a java víz kifőtt belőle. Ez kb. másfél óra, majd még legalább egy. De ki milyen sűrű lekvárt szeret. Egy kis tányérra tettem hűlni próbaként. Még forrón üvegbe tettem és negyed órára fejre állítottam az üvegeket. Majd száraz dunsztba ment a heverő aljába, a téli takarók alá. 3 nap múlva eszembe is jutott, hogy már ki kéne venni. :)))
Azóta már megkóstoltuk rizsfelfújttal és nagyon finom volt.


2011. július 17., vasárnap

Répatorta mascarponéval


Szerencsés vagyok, hogy a lányok egyre többet vannak a konyhában. Igaz egyenlőre csak azt csinálják, amit szeretnek, de már ennek is nagyon örülök. Ahogy hallom a környezetemben főleg kollégáktól, akiknek ilyen korú gyerekei vannak, hát nem igazán csinálnak ilyesmit.
Legkisebbem egyre sűrűbben áll neki sütni, mikor itt a barátnője, aki a másik kettő barátnője is, de sütni mindig csak együtt szoktak. Már a héten azt tanakodták facebokoon (van azért jó oldala is), hogy mit fognak sütni szombaton. Nagy örömömre a répatorta mellett döntöttek.
Egyszer már egy egészségnapra egyik kolléganőm elkészítette és nagyon ízlett, azóta készülök rá.
Most a lányok megelőztek, de nem bánom. Ügyesek voltak és ami a fő, hogy nagyon finom lett!
Beírnom azonban nekem kell, arra nem vállalkoztak.

35 dkg liszt
25 dkg cukor
25 dkg reszelt sárgarépa
25 dkg darált dió
1 citrom leve és héja (lehet citromlé és százaz citromhéj is)
1 cs. sütőpor
csipet só
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt szegfűszeg
4 tojás
20 dkg ráma

25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
20 dkg porcukor
1 citromhéja (lehet száraz is)

A rámát mikroba picit megolvasztották. A tojást felverték habosra. A lisztet, cukrot, répát, diót és a többi hozzávalót összekeverték, majd hozzáadták a tojást és a folyékony, de nem forró rámát.
Sütőpapírral bélelt 26 cm-s tortaformába öntötték és 180 fokon tűpróbáig sütötték. A formában hagyták kihűlni, majd óvatosan levették róla a papírt és tálcára téve tejszínes mascarponés krémmel ( a mascarponét kikeverték a porcukorral, a tejszínt a fixálóval felverték, majd óvatosan a kettőt összekeverték) vonták be, majd reszelt sárgarépával díszítették.
Hűtés után az igazi.



Töltött csirke zöldségekkel, grillezett cukkínivel majonézes mártással


Kinek van kedve ilyen melegben órákig a konyhában főzőcskézni. Szerintem senkinek. Azért ugye ebéd kell a kis családnak. Így mára valami olyat gondoltam ki, hogy csak „bevágom” a sütőbe, én meg jó messzire megyek a konyha melegétől. Már egy ideje várakozott az egész csirke és a két pulykacomb a fagyasztóba, épp ideje volt, hogy elővegyem, úgyis kell a hely a zöldségek bepakolásához.

1 egész csirke
Sült csirke fűszersó
Töltelék:  1 fej hagyma
               3 kifli beáztatva és jól kinyomkodva
               3 tojás
               1 gerezd fokhagyma
               1 csokor zöldségzöldje
               só
               bors
               ételízesítő
               olaj

1 kg krumpli
sült krumpli fűszerkeverék
pici olaj

2 nagy fej vöröshagyma
5 db sárgarépa

1 nagyobb cukkini
bors
oregánó
olívaolaj

Mártás:  1 kis tejföl
             2 ek. majonéz
             2 gerezd fokhagyma
             só
             pici bors
                
A legegyszerűbb töltelékkel megtöltöttem a csibét, és a pulykacombbal együtt befűszereztem. Kisközépsőm úgyis kíváncsi volt, hogy készül a töltelék, így magam mellé állítottam. Utána együtt pucoltunk pár szem krumplit, amit sült krumpli fűszerkeverékkel és pici olajjal összekeverve a félig sült csibe mellé pakoltunk. Tettünk még rá vöröshagyma negyedeket és félbe vágott sárgarépát is. Mikor megpuhultak, grillfokozaton szépen megpirítottuk.
Közben a cukkínit meghámoztuk, felkarikáztuk, sóval, borssal és oregánóval fűszerezve, majd pici olívaolajjal meglocsolva ment a csibe után a grillbe. Mellé mártásnak egy kis tejfölt kikevertünk majonézzel, két gerezd fokhagymával, sóval, borssal. Ketten pikk-pakk megcsináltuk és közben legalább együtt voltunk. Annak idején én is így tanultam főzni. Szeretnék több ilyen délelőttöt!



2011. július 16., szombat

Cukkínis tészta


Még mindig a cukkíni. Gyors és olcsó ebédnek a legtökéletesebb a cukkínis tészta. Nekem.
Míg kifő a tészta, addig a cukkíni éppen megpuhul és már keverhetjük is össze. Kivételesen mindenki szereti. Még a cukkínit uno lányaim is.

1 közepes cukkíni
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
2 dl főzőtejszín
bors
50 dkg csavarttészta (lehet másmilyen is)

A cukkínit tisztítás és reszelés után hagymán dinszteltem, sóztam, borsoztam és fedő alatt puhára főztem. Belenyomtam a fokhagymát és ráöntöttem a tejszínt. Jól összeforraltam. A kifőtt tésztával összekevertem.
A cukkíni elég sok szaftot enged főzés közben, de nem kell megijedni. 10-15 percre letakartam, ezalatt magába szívja a folyadékot és lágy, krémes lesz a tészta tőle. Szinte rágni sem kell, csúszik lefele…….hmmmm!


2011. július 15., péntek

Cukkínis sütemény


Mikor először hallottam, hogy cukkínis sütemény, azt hittem vicc. Na de mikor megkóstoltam, már kértem is a receptjét. Többször is volt már. Most a nagylányomat kértem meg, hogy készítse el. Egyszerű, gyors és látszatra senki nem mondja meg, hogy cukkínis, csak ha megmondják mi van benne. Inkább tűnik diós-csokis sütinek. De ami fő, hogy finom!

30 dkg liszt
40 dkg reszelt cukkíni
40 dkg cukor
4 dkg darált dió
2 dl olaj
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
1 ek. fahéj
3 tojás
pici só

Az egészet kikeverte, sütőpapírral bélelt tepsibe öntötte és kb. 45 percig közepes lángon megsütötte.
Tetejére csokimázt tett.

2011. július 14., csütörtök

Málnás sütemény



Majdnem az utolsó málnából készült ez a finomság. Hirtelen ötlettől vezérelve, és mert nagyon süti éhesek voltunk, kellett valami gyors. A hűtés tovább tart, mint az elkészítése.
Az alapja egy sima olajos, kakaós piskóta.
Nagy adag, a 25*35-ös tepsi tele lett.

14 tojás (apró tojásból készült, még nagyon fiatal tyúk tojása)
14 ek. rétesliszt
14 ek. cukor
2 ek. olaj
2 ek. kakaópor

A tojások fehérjét felvertem habbá, majd egyenként hozzáadtam a tojások sárgáját, cukrot, olajat, majd a végén a liszttel összekevert kakaóport. Tepsibe öntöttem, megszórtam a tetejét málnával és tűpróbáig sütöttem.
Míg sült 2 cs. vaníliás pudinporból 1 l tejjel és 8 ek. cukorral  pudingot főztem, langyosra hűtöttem, majd a langyos tésztára simítottam. Málnával kiraktam a tetejét, csokireszelékkel megszórtam és ment a hűtőbe. Mutatós édesség.



Túrós-barackos és cukkínis mákos rétes


Itt a sárgabarack és a cukkíni szezonja (végre!). A lehetőségek kifogyhatatlanok, hogy melyikből mit is készítsek. Sokszor csak idő és energia kérdése, hogy mi is készül. De én mostanában csak rétesről álmodoztam. Jó kis túrós-barackos és tökös-mákos rétesről. Igaz, hogy tök is van a kertben, de most cukkíniből készítettem és nem bántam meg. Nagyon finom. Igaz lódítottam, a lányoknak azt mondtam, hogy almás-mákos rétes, mert néha besokallnak a cukkíniből.
Azért a végén mikor megették elárultam az igazat J.

Az egyszerű, gyors rétes az alap. Már egyszer beírtam, de megismétlem.

Tészta:
30 dkg liszt
1 tojás
1 kis doboz kefir
15 dkg zsír
pici só

Összegyúrtam, picit pihentettem. Addig elkészítettem a töltelékeket.

Túró töltelék:
50 dkg túró
2 cs. vaníliás cukor
4 ek. búzadara
1 ek. tejföl
12 dkg cukor (ízlés szerint)

Cukkíni töltelék:
40 dkg reszelt cukkíni
20 dkg cukros darált mák
1 ek. búzadara
2 ek. tejföl
2 cs. vaníliás cukor

A tésztát 4 részre osztottam, amilyen vékonyra tudtam, lisztezett deszkán kinyújtottam, majd 2-t túrós, amit jól megszórtam darabolt sárgabarackkal, 2.t cukkínis töltelékkel megtöltöttem. Tepsibe (25*35) tettem, amit nem kell kizsírozni, mert a tésztában van elég zsír, és szép pirosra sütöttem. A legjobban és legszebben hidegen lehet szeletelni. A fotókkal sajnos nem vártam meg a teljes kihűlést, de már nem tudtam tovább várni. Ez a túrós látszik a legjobban, de az ízén ez semmit nem változtat. Nagyon finom. Az utolsó darabokért közel harcot kell vívni, hiába nagy a család.


2011. július 3., vasárnap

Málnafagyi házilag


Kiskislányom fagyit kívánt, de elmenni venni senki nem akart, meg minek is kéne mikor tele a kert málnával. Így neki álltunk és pillanatok alatt megcsináltuk.

50 dkg málna
5 dl tejszín
5 dl tej
12 dkg cukor (de lehet mézzel is édesíteni)

A málnát a hozzávalókkal együtt összeturmixoltuk, majd tálba téve ment a fagyasztóba. Időnként megkevergettük.  2-3 óra múlva már ettük is a finom házi fagyit.


Meggy és zöldborsó üvegben

Meggyet nem csak fagyasztva, hanem cukrosan és rumosan raktam el.
A kimagozott meggyet kristálycukorral rétegezve üvegbe raktam, a tetejére kb. fél dl rumot öntöttem, majd lezártam és ment is a polcra. Szép lassan levet enged. Felhasználáskor a rumot alig érezni, de a sütemény csak finomabb lesz tőle.


Másik féleképpen pedig a kimagozott meggyre a tálba ráöntöttem a rumot. Kilónként fél dl számítok. Jól összekevertem és rögtön üvegbe tettem. Vizesen dunsztoltam 20 percig. Olyan fazékba raktam az üvegeket, ami ellepi a kupakot is. Nem kell megijedni, ha a kupak egy kicsit felpúposodik, mert ahogy hűl, úgy fog szépen lassan visszahúzódni és picit homorúvá válni, így zárja le a vákum. 20 percig gyöngyözve dunsztoltam, majd a vízben hagytam kihűlni. Másnap ment a polcra.


Ugyanígy tettem a zöldborsóval. Igaz kísérleti jelleggel, mert borsót így még nem tettem el. A tv-ben láttam, de ott rendes dunszttológépben készítették, ami nekem sajnos nincs. A borsót üvegbe tettem, szórtam rá 1 kk. sót, 1 ek. cukrot és felöntöttem vízzel. Lezártam és fazékba téve, ami ellepi,  40 percig gyöngyözve dunsztoltam. A vízben hagytam kihűlni. Másnap reggel ment a végleges helyére.



Eper - meggy - málnalekvár

Sokan félnek vagy egyszerűen csak nem szeretnek lekvár főzéssel bíbelődni. Igaz, hogy időt kell rászánni, de szerintem a jó házi lekvárnak nincs párja. Idén bátorkodtam eper, meggy és málnalekvárt is eltenni. És alig várom a sárgabarackot, hogy érjen már, mert a legnagyobb tételben abból fogok főzni. Örömmel álltam a gáz mellett és kevergettem a gyümölcsöt, amíg lekvár lett belőle.  1 kg-nyi mennyiséget írok, de én többször tettem el keveset, ahogy az időm és az érés engedte.

Eperlekvár

1 kg érett, megtisztított, megmosott epret lábasba téve feltettem főni. Amikor levet engedett és forrni kezdett bele tettem 50 dkg cukrot és sűrűre főztem. Még melegen üvegekbe tettem és száraz dunsztba raktam.


Meggylekvár

1 kg meggyet tisztítás után kimagoztam és feltettem főni. Mikor levet engedett botmixerrel összetörtem. Mikor kissé besűrűsödött, hozzáadtam 50 dkg cukrot, és állandó keverés mellett sűrűre főztem. Melegen üvegbe, majd száraz dunsztba tettem.


Málnalekvár

1,5 kg málnát megmostam és gyümölcscentrifugán pépesre törtem. Így megszabadultam a magoktól, egyszerűbb és gyorsabb, mint szitán átpasszírozni. Feltettem főni, majd hozzáadtam 50 dkg cukrot és állandó keverés mellett sűrűre főztem. Mikor már bőrösödik a teteje, akkor jó. Üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba raktam.





Epres potyogtatós


Még eperszezon idején készítette kis nagylányom. A „potyogtatós” sütit már nagyon sok gyümölccsel kipróbáltuk. Talán a legegyszerűbb és leggyorsabb gyümölcsös édesség. Most itt a málnaszezon, ez lesz a következő. Gyerekek is próbálkozhatnak vele. Nem fogják elrontani, mert nem lehet.  Mindent a tejfölös pohárral kell mérni.

1 nagy tejföl
1 pohár kristálycukor
2 pohár liszt
3 ek. olaj
1 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
4 tojás

A hozzávalókat jól kikeverte, tepsibe (25*35) öntötte és a tetejét megszórta félbevágott eperszemekkel. 200 fokos sütőben tűpróbáig sütötte.


2011. július 1., péntek

Tejszínes csibemell raguleves


Nem tudom más, hogy van vele, de én folyamatos időhiányban szenvedek. Mindig igyekszem, hogy gyors ebéd készüljön. Sokszor szorulok a lányok segítségére. Most is így volt. Gyors levest szerettem volna főzni, de valami laktatót, amihez a nagylányomat kértem meg, hogy készítsen másnap délelőtt sajtos pogácsát.  Volt egy fél kiló csibemellem és meg született az ötlet, hogy tejszínes raguleves lesz belőle. A pogácsa sajnos nem került fényképezésre, de majd legközelebb. Együtt tökéletes ebéd lett, amit azóta is emlegetnek.

50 dkg csibemell
1 doboz szeletelt konzerv gomba
20 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
8 dkg csipetke tészta
3 ek. olaj
bors
tárkony
2 dl főzőtejszín

Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteltem, majd a felkockázott csibemellet fehéredésig pirítottam. Rátettem a felkockázott sárgarépát, ízlés szerint fűszereztem (a tárkonnyal óvatosan bánjon aki nem ismeri, inkább a többször kevesebb elve él) és felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Mikor a hús már majdnem puha, kicsit apróra vágtam a gombát (jó tudom, hogy a konzerv gomba már amúgy is szeletelt, de nálunk a lányok csak úgy eszik meg, ha még legalább a felére darabolom, mint ahogy a dobozban van) bele tettem a csipetkével együtt, és ha a tészta is megfőtt, akkor folyamatos keverés mellett beleöntöm a tejszínt.  Összeforralom, ha kell akkor utána fűszerezek. Másnap is tökéletesen finom.