2011. szeptember 25., vasárnap

Tejszínes epertorta


Kiskislányom szülinapi tortája. Mamával közösen tartottuk még szeptember 4.-én, ha már egy napon születtek. Idén itt gyűlt össze a család, aminek nagyon örültünk. A tortával csak egyetlen egy baj volt, hogy kevés volt.

8 dkg vaj vagy ráma
17 dkg liszt
2 tk. sütőpor
8 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
2 tojás
75 ml kefir

A tojásokat a cukorral és a puha rámával habosra kevertem, majd fokozatosan hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet és a végén a kefirt. A masszát 26 cm-es papírral bélelt tortaformába öntöttem és 18o fokos előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
A formából kivéve rácson hűlni hagytam, majd a tálcára téve a letisztított tortakarikát visszatettem köré.

500 g tejszín
1 cs. habfixáló
1 cs. vaníliás cukor
3 ek. Cukor
5oo g eper

A tejszínt a cukorral és vaníliás cukorral, habfixálóval felvertem és ezzel megkentem a kihűlt tortalapot, majd teljesen kihűtöttem.
A megmosott és lecsöpögtetett epret felszeleteltem és cserépszerűen a tejszínmasszára raktam.
Tetejére tortazselét tettem és ment vissza a hűtőbe. 
Szeletelni kicsit nehéz volt, mert nagyon lédús torta, s így nehéz igazán szép szeleteket vágni, de ez volt a legkevesebb.


Padlizsános-cukkínis tészta


Pénteki gyors ebédünk nem először készült. Nem hittem volna, hogy nagy kedvenc lesz. A padlizsánnal eddig csak úgy találkoztam, hogy kolléganőm szokott vele megkínálni, ha készít, legtöbbször krém formájában. Azóta foglalkoztatott a gondolat, hogy kéne valamit készítenem belőle, de úgy gondoltam itthon, az ismeretlentől való félelem miatt egyedül kell megennem majd. Hát most kellemesen csalódtam! /Azért a biztonság kedvéért cukkínivel vegyesen készítettem, hogy azt legalább már ismerik/. Legkisebbem mikor először ette, rögtön felhívott a munkahelyemen, hogy „anya, ebbe bele tudnék fulladni, ugye lesz még”.
Egyedül kis középsőm és barátja nem hajlandó megkóstolni sem, mondhatunk akármilyen jókat róla, mert igenis nagyon finom!

1 közepes cukkíni
1 közepes padlizsán
5-6 paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
Bors
Oregáno
Bazsalikom

A cukkínit, padlizsánt, paradicsomot feldaraboltam. A padlizsánt picit besóztam, majd kb.10 perc állás után leöblítettem (nehogy keserű legyen, bár nemrég azt olvastam, hogy nem kell, de mivel tapasztalatom nincs vele, ezért inkább megcsináltam).
A hagymát kevés olívaolajon megdinszteltem, majd rátettem a zöldségeket, rányomtam a fokhagymát és ízlés szerint befűszereztem és készre főztem.
Ez történt egyik este és mivel másnapi ebédnek készült, reggel munkába indulás előtt főztem ki a tésztát. Lehűtöttem és a kettőt összekevertem.
Mikor hazaértek csak megmelegítették és így sem vesztett semmit az értékéből. Tökéletes, gyors és nagyon finom ebéd volt.


Nektarinos-túrós kocka



A Nők lapjából vett legújabb receptem ismét Lajos Maritól származik. A 35. számban jelent meg a Nektarinos-túrós kocka. Talán az utolsó barackokból készült a múlt héten. Ha idén már nem, de jövőre többször lesz. Jó kiadós sütemény, amit akár egy tányér gulyás után is nyugodtan fogyaszthatunk és utána biztos, hogy csak szuszogni lesz erőnk.
Az Ő leírása az én képeimmel kiegészítve:

A tésztához:
1,25 dl tej
30 g élesztő
½ kk.+50 g porcukor
300 g finomliszt
1 tojás
80 g lány vaj vagy margarin

2 kg magvaváló nektarin vagy őszibarack
8 babpiskóta
Fahéjas porcukor a szóráshoz

Az öntethez:
750 g krémtúró
2,5 dl tejföl
150 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
50 g étkezési keményítő vagy 1 tasak vaníliás pudingpor
1 citrom reszelt héja
4 tojás

A tésztához meglangyosítjuk a tejet, elkeverjük kk. porcukorral és a beletördelt élesztővel, felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, a liszt peremére szórunk 50 g porcukrot és 1 csipet sót. A mélyedésbe öntjük az élesztős tejet és a kissé felvert tojást, majd középről kifelé haladva fakanállal összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat/margarint és addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Megszórjuk 1 kk. liszttel, letakarjuk és a kétszeresére kelesztjük.
Közben megmossuk a nektarint, szárazra töröljük. A babpiskótákat finom morzsára törjük.
Az öntethez simára keverjük a túrót a tejföllel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, az étkezési keményítővel vagy pudingporral (én ezt használtam), a reszelt citromhéjjal, végül az egyenként hozzáadott tojásokkal.
A sütőbe való /kb. 30*40 cm-es/ mélyebb zománcos tepsit „megpöttyözzük” vajjal/margarinnal, /hogy jól tapadjon a papír/ kibéleljük sütőpapírral (én csak simán kipapíroztam).
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon tepsi nagyságóra kinyújtjuk-kihúzogatjuk, feltekerjük a nyújtófára, és a tepsibe terítjük úgy, hogy azt teljesen kitöltse. Villával megszurkáljuk, megszórjuk a babapiskóta-morzsával.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra /légkeveréses sütőt 175-180 fokra/. A nektarinszemeket félbevágjuk, kiemeljük belőlük a magot, vékony gerezdekre szeljük /az őszibarackot előzőleg meghámozzuk/. Egyenletesen elosztva a tésztára terítjük, végül tetejükre öntjük a túrókrémet, és elsimítjuk.
Betoljuk a tepsit a sütő közepére és 1 órán át /légkeverésnél 35-40 percig/ sütjük a tésztát. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával vagy sütőpapírral lazán letakarjuk, de át kell sülnie /tűpróba/. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni. Megszórjuk fahéjas porcukorral és kockára vágva tálaljuk.



2011. szeptember 18., vasárnap

Boros hús


Legkisebbem egyik kedvence. Mostanában ritkábban van, mert volt idő mikor nagyon sűrűn kellett elkészítenem. Azért időnként hagyom magam rábeszélni. Mellette szól, hogy gyors és finom. A bort mindenki a saját ízlése szerint tegyen bele.

60 dkg csibemell (de lehet sertéscomb is)
1 fej vöröshagyma
Bors
Olaj
Fehérbor
2 dl főzőtejszín

Felaprítottam a hagymát és kevés olajon megdinszteltem, majd ráraktam a kockára vágott húst. Fehéredésig pirítottam, fűszereztem, kevés vizet tettem hozzá..Mikor megpuhult ráöntöm a bort (kb.1 dl-t), egyet rottyanik, majd hozzáöntöm a tejszínt és egybe főzöm.

2011. szeptember 12., hétfő

Lecsó télire


Nagyon szeretjük a lecsót. Nyáron is, télen is. Ezért mindig több üvegnyit teszek el. Főképp akkor kapjuk elő, mikor nagyon gyorsan kell vacsorát vagy ebédet készíteni. A szokásos módon készítem el, csak már jóval kevesebbet kell főzni.
Érdemes több kilónyit egyszerre eltenni. Egyszer kell sokat dolgozni vele, aztán már csak a polcról kell levenni alkalomadtán.
Általában 1 kg paprikához kb. 40-50 dkg paradicsomot számolok.
A megmosott és darabolt paprikát egy nagy fej hagymán üvegesre párolom, hozzáteszem a kockázott paradicsomot és 1 kk. sót szórok rá. Mikor már jól összeesett, még forrón üvegekbe rakom. Tetejére olívaolajt öntök, amivel lezárom a levegőtől. Celofánt teszek az üvegre, amire fél kk. szalicilt rakok, majd csavaros kupakkal fedem és egy vastag pléddel jól betakarom (száraz dunszt). Hidegen teszem a végleges helyére. Még soha nem romlott meg!! 


2011. szeptember 11., vasárnap

Török pizza


Gyors ebéd után kutatva bukkantam a házias konyhában, erre a gyors és egyszerű finom pizzára.
Még a nyári szünet utolsó napjaiban találtam és mivel én dolgozni mentem, előtte gyors bedagasztottam, a többi munkát kisleánykámra bíztam. Nagyon ügyesen meg is csinálta, igaz aztán pont ő evett belőle a legkevesebbet, mert közben az unokatestvérére is vigyázott, akinek a maga 2,5 évével sikerült majdnem egy egész pizzát eltüntetnie a tányérról. J
Minimálisat változtattam az általam olvasott recepten. Épp annyit, hogy 6 pizza legyen belőle, növeltem itt-ott a mennyiségeket.

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 ek. olaj
1 tk. cukor
2 mk. só
Kb.3 dl víz

3 ek. Olaj
1 fej vöröshagyma
50 dkg darálthús
1 kis doboz paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
Bors
Késhegynyi őrölt fahéj
oregánó

A tésztát a szokásos módon bedagasztottam. Amíg kelt, addig elkészítette a ragut.
Az olajon az apróra vágott hagymát, megdinsztelte, rátette a darált húst, fehéredésig pirította, majd hozzáadta a paradicsompürét, a kockára vágott paradicsomot, zúzott fokhagymát. Fűszerezte és készre főzte.
A tésztát 6 részre osztotta, oválisra nyújtotta, elosztotta rajta a ragut. Két végét a tésztának összecsípte, megszórta sajttal és megsütötte.




Tejfölös-gombás szűzpecsenye


Megkezdődött az iskola, így próbálunk gyors ebédeket készíteni. Mikor melyikünk ér rá jobban, azé a konyha. Nagylányom egyik nap készült gyors ebédje, ami nagyon finom volt.

60 dkg szűzpecsenye
50 dkg gomba
1 fej hagyma
1,5 dl tejföl
0,5 tk.majoranna
olaj
Bors

A szűzpecsenyét feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon mindkét oldalát szép pirosra sütjük. A visszamaradt olajon az összevágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát, megszórjuk a majoranna 2/3-val. Visszatesszük a húst és együtt puhára főzzük. A tejfölt a maradék majorannával, sóval, borssal ízesítjük és a kész húsra öntjük. Összeforraljuk és krumplipürével vagy tört krumplival tálaljuk.