2012. július 29., vasárnap

Tejszínes csibemelles-cukkínis tészta




Van már a blogon  cukkínis tészta, de abban nincs hús. Ez a változat csibemellel készült.  Egy könnyű nyári, mégis laktató ebéd. Elkészítése hasonló, mint a hús nélkülié.

50 dkg csibemell
1 közepes cukkíni
Bors
Bazsalikom
Petrezselyem
1 gerezd fokhagyma

A felcsíkozott csibemellet kevés olajon megdinszteltem. Sóztam, borsoztam, majd mikor már félig puha volt hozzáadtam a reszelt cukkínit. Friss bazsalikommal, petrezselyemmel, fokhagymával ízesítettem és főzőtejszínnel sűrítettem. Mire elkészült, kifőztem a tésztát és még forrón összekevertem a kettőt.  Lefedtem kb.15 percre, ezalatt a tészta a szaftot magába szívta.




2012. július 25., szerda

Vizes palacsinta



Szeretjük a palacsintát. Egy kiadós leves után tökéletes második. De desszertnek is volt már. Bár volt amikor pont a tej hiánya miatt nem készült, hiába ettünk volna. Most azonban, hogy a tejet ahol lehet mellőzük, más megoldás után néztem. Először a hajdinára gondoltam, de aztán maradtam a még olcsóbb megoldásnál, ami mindig van itthon. A víz. Még pedig a sima csapvíz. Ugyanúgy készült, mint a tejes palacsinta, csak a tej helyett teljes egészében vízzel.

1,2 l víz
50 dkg liszt
4 tojás
Csipet só
2-3 ek. olaj

Ebből a mennyiségből lesz azért bőven (nem számoltam, sajnos). Ami más, hogy nem pirul úgy meg, mint a tejes. Világos, de finom.  Maradunk tartósan ennél az olcsó megoldásnál.
És a házi eperlekvárral valami nagyon finom!



2012. július 24., kedd

Tejszínes-gombás hús



Szeretem (szeretjük) a szaftos húsokat. Már csak abból az egyszerű okból is, hogy sokszor előző este kell megfőzni a másnapi ebédünket. Ki-ki saját magának melegíti. Csak a legkisebbet kell néha figyelmeztetni, aki legnagyobb szaft imádó közülünk, hogy azért az utolsónak is jusson egy kis lé a tányérjába.
A tejszínes-gombás hús az egyik kedvencünk. Mindenki szereti.
Tetszőleges húsból lehet el készíteni. Szerintem már mindenféléből volt már.
Most éppen karajból csináltam.
Kevés olajon elősütöttem. A visszamaradt zsíradékon megdinszteltem egy közepes hagymát, majd fűszereztem sóval, borssal, piros paprikával. Felöntöttem annyi vízzel, hogy a húsokat éppen lepje el. Rátettem a felszeletelt gombát (de volt hogy konzerv gombából volt) és készre főztem. Az utolsó 5 percben beleöntöttem egy 2 dl főzőtejszínt, majd egybe főztem.

2012. július 17., kedd

Cukkíni főzelék



Javában itt a cukkíni szezon. Hál Istennek, van a kertben bőven, még közbe-közbe másnak is jut belőle. Nagyon szeretjük, de a legtöbbször rántva kerül az asztalra. Bár már tavaly egyre többször készült belőle lecsó is, ami nagyon finom. Úgy hallottam, hogy akik szeretik ugyan a lecsót, de a hagyományos paprika-paradicsomos változattól gyomor fájdalmaik vannak, ez nem okoz panaszokat nekik. Elkészítése ugyanúgy történik, mint a paprikásé.
Most azonban kivételesen főzeléket csináltam belőle, ami felül múlta minden várakozásunkat!
Nagylányom először tökfőzeléknek hitte, s utólag mondtam el neki, hogy ez cukkíni. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészült.
A nagy fej vöröshagymát megdinszteltem, majd rátettem a lereszelt cukkínit. Sóval, kaporral, és egy gerezd reszelt fokhagymával ízesítettem. Fél óra sem kellett és már puha is volt. Mint a legtöbb főzeléket besűrítettem. Csak kicsit másképp, mint azt hagyományosan ismerik. Most ismét hajdinaporból készült tejjel, és keményítővel. Tükörtojást sütöttem rá.
Valami fenséges!!



2012. július 15., vasárnap

Lottó-tészta (torta)



Egy egyszerű omlós tészta, amit tényleg fél óra alatt a sütőbe lehet tenni. Eredetileg tepsiben kellett volna sütni, de vagy a tészta vagy én nem voltam formában, s így lett kerek. A lényeg azonban, hogy finom, egyszerű sütemény (torta). 16 szeletes.

35 dkg liszt
15 dkg zsír
10 dkg cukor
3 tojássárgája
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
Reszelt citromhéj
Tej

2 ek. kakaó

Az összes hozzávalóból annyi tejjel (kevés), ami összefogja tésztát gyúrtam. Két részre osztottam, az egyik felébe kakaót tettem.


Először a kakaós tésztát kell kinyújtani (nekem most sajnos nem igazán sikerült, ezért torta formában nyomkodtam) és tepsibe tenni. Pikáns ízű lekvárral (bármilyen jó, most sárgabarackot tettem, mert ezt szeretik a legjobban) megkentem, erre raktam a sárga tésztát.


Ezt is megkentem lekvárral és a következő tölteléket kentem rá:

3 tojásfehérje
20 dkg porcukor
15 dkg darált dió
Fél citrom reszelt héja

A tojásfehérjét habbá vertem pár csepp citromlével. Ehhez kevertem a porcukrot, diót, citromhéjat.



Mérsékelt tűzön tűpróbáig sütöttem.


2012. július 13., péntek

Egyszerű sült csirke



Folytatva az egyszerű sült csirkék sorát, ez ismét ide tartozik. Sült csirke fűszersó még a legkisebb boltban is kapható. A csibecombokat jól bedörzsöltem vele, pici vizet aláöntve, letakarva ment a sütőbe. Pirítás, köret készítés és kész is a friss ebéd vagy vacsora.


2012. július 12., csütörtök

Meggyes és diós táska




A hajtogatott vajas tésztát már többféleképpen felhasználtam. Itt egy újabb tökéletes finomság, amit akár reggelire, tízóraira is magunkkal vihetünk. Egy igazi pékárú, mint a boltban, csak ez finomabb (nekem – hazabeszélek). 

A tészta ugyanúgy készült, mint ahogy először a sajtosrúdnál csináltam. Kicsit átalakítottam, majdnem dupla adagot készítettem. Vagyis valamit dupláztam, valamit nem. Azért a nem nagycsaládosok fele adaggal készítsék, mert lesz belőle bőven.

1 kg liszt
40 dkg víz
24 dkg tejföl
5 dkg élesztő
2 ek.olaj
4 tk.cukor
4 kk.só


Tésztára:
25 dkg ráma


Míg kelt a tészta, elkészítettem a meggyes és a diós tölteléket:
6-8 dkg kristálycukrot és 1 teáskanál őrölt fahéjat szórtam a kb.50 dkg fagyasztott meggyre. Tettem alá 1 dl vizet és kb.20 perc alatt megfőztem. 2 evőkanál étkezési keményítőt kikevertem a forró meggylével, majd hozzákevertem és még kb.5 percig főztem. Ezalatt szépen besűrűsödött.

30 dkg diót elkevertem  10 dkg porcukorral, 1 cs.vaníliás cukorral és fél dl vízzel.

Mikor megkelt a tészta, kétfelé osztottam. A 25 dkg rámát is feleztem, megkentem a tésztákat, majd hajtogattam és ismét kelesztettem 20 percet.


Ezután kinyújtottam, 8-10 cm széles és dupla annyi hosszúságúra daraboltam. A tészta egyik felére pakoltam a töltelékből, széleit felvert tojással lekentem, majd becsuktam.


Tetejét bevagdaltam, majd megint vártam 15 percet, hogy keljen. Ezután lekentem tojással és ment a 180 fokos sütőbe. Kb. 15-20 perc alatt szépen megsül.




 Porcukorral leszórva, tálcára rakva, mintha csak a bolt pultján lenne.


2012. július 9., hétfő

Sajtos-szezámmagos rántott hús



Ismét egy egyszerű hús. Csak panírozni kell, bár sokan nem szeretnek, de néha muszáj. Meg hát ugye finom, még ha azt is mondják, hogy a zsírban-olajban sütött húsok nem tartoznak az egészséges ételek közé.

Karaj vagy csibemell
Liszt
Tojás
Sajt
Zsemlemorzsa
Szezámmag

A húst kiklopfoljuk, sózzuk. Először szokásos módon lisztbe, majd a felvert tojásba (amibe bőven reszelünk sajtot) forgatjuk. A végén zsemlemorzsába tesszük, amihez jócskán adtunk szezámmagot.
Ennyi az egész és már lehet is sütni.



2012. július 6., péntek

Krumpli hátán sült csirke


Kettő az egyben. Tepsiben sült krumpli, sült csirkével.
Van ennél egyszerűbb? Míg sül, addig sok mindent meg lehet csinálni.
A krumplit jól megszórtam sült krumpli fűszerkeverékkel, a csibét pedig csak sóztam, borsoztam és mivel nagy majoránna rajongók vagyunk, hát azt sem sajnáltam róla.
Pici vizet öntöttem alá, aztán alufóliával letakarva ment a sütőbe. A végén pirítottam rajta egy kicsit. Kezdő szakácsoknak és kevés idővel rendelkezőknek való. Na meg persze annak, aki szereti.



2012. július 1., vasárnap

Négerkocka



Néha a legegyszerűbb süteményekkel kell kínlódnom. Ez is ilyen. Egy darabig minden jól megy, de a csokimáznál rendre elrontom. Legalábbis a látvány nem olyan szép, bár az ízén ez semmit nem változtat. Amúgy nagyon szeretem.

6 tojássárgája
7,5 dkg zsír
37 dkg porcukor
3 dkg kakaó
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 dl tej

6 tojásfehérje
30 dkg porcukor

2 dkg kakaó
6 ek. porcukor
3 ek. víz
10 dkg vaj


A tojások sárgáját kikevertem a zsírral, a porcukorral. Mikor már jó habos, hozzáadom a kakaót, tejet és fokozatosan a sütőporos lisztet. Összedolgozom és sütőpapíros tepsibe téve tűpróbáig sütöm.


Amíg sül a tojásfehérjét gőz felett felverem a porcukorral és a sütőből kivett meleg tésztára simítom. Még pár percre betolom  a lekapcsolt sütőbe, hogy egy kicsit süljön a hab is.




A kakaót, a vízzel és a porcukorral felfőzöm és ha langyos beletettem a vajat. Simára keverem és a kihűlt habra simítom.


Medvehagymás sült csibecomb




Még a tavasszal kaptam unokatestvérem nagylányától egy kis medvehagymát. A tojástartót kibéleltem folcpakkal és az egy kis olajon megdinsztelt hagymát belekanalaztam. Betettem a fagyasztóba, majd fagyottan átraktam egy nylonzacskóba. Így évközben is tudom használni és milyen jó csak elővenni, mikor nincs itt a medvehagyma szezonja. Most ezért tudtam egy kis medvehagymás vajjal megkent csibecombokat sütni. A hús finom, puha, enyhe hagyma ízű lett.  

5 dkg vaj
4 medvehagyma golyó
Bors

4 alsócomb
4 felsőcomb

A  vajat összekevertem a hagymával, sóval - borssal, majd az enyhén besózott húsra kentem. Fél dl vizet öntöttem alá, letakartam alufóliával és 200 fokos sütőben 50 percig sütöttem.



Mikor a hús megpuhult még visszaraktam 15 percre, hogy szép piros legyen. A képeken igaz úgy látszik, mintha a hagyma égett volna, de nem volt az. A bőre is finom ropogós lett (aki nem szereti leveheti, de akkor nem kell sokáig pirítani, mert szárazabb lesz a hús). A rizst meglocsoltuk egy kishagymás olajjal, csak finomabb lett tőle.



Csibemájas gomba




Középsőm a májat, barátja a gombát szereti nagyon. Fél óra alatt a kettőből egyet készítettem és mindenki (mi is) jól járt. A muffinsütőben szépen egybe lehetett sütni.

12 közepes gomba
7 db csibemáj
Sajt

A gombafejeket megtisztítottam és besózva beleraktam a muffinsütőbe. A csibemájat is kicsit megsóztam (bár nem ajánlják, mert nem puhul meg – én nem tapasztaltam még) és kevés olajon mindkét felét kicsit átsütöttem, majd elosztottam a gombákra. A sajtot lereszeltem és rászórtam. 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöttem. Kukoricás rizzsel tálaltam.