2012. augusztus 31., péntek

Rántott cukkíni pirított burgonyával és kapormártással



Vége hossza nincs a cukkínis recepteknek. Igaz, hogy rántva volt, de kapor mártással és pirított krumplival még nem próbáltuk. Ismét megérte kísérletezni, mert nagyon finom lett.
A rántott cukkínit nem írom le, mert azt hiszem felesleges. A legnépszerűbb cukkínis étel, kár hogy sokan csak ezt ismerik.

A kapor mártás alapja a szokásos alapmártás: vaj, liszt, tej. Ezt ízesítettem egy csokor apróra vágott kaporral, sóval, borssal és sűrűre főztem.

2012. augusztus 24., péntek

Sajtos stangli



Imádom a sajtos stanglit és nem csak én. De a boltban őrült drága. Egy nem elég, hogy jól lakjunk, legalább kettő kéne mindenkinek, de még akciósan is csak ritkán engedjük meg magunknak. Régóta keresgéltem recept után, nézegettem több oldalon is, aztán ez lett belőle.

70 dkg BL 80 liszt
5 dkg vaj
2 tojás
1 pohár natúr joghurt
2 kk. só
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 ek. cukor

A tejet meglangyosítottam, beletettem a cukrot és az élesztőt, majd felfuttattam. A vajat picit meglangyosítottam, majd a többi hozzávalóval együtt beletettem a dagasztógépbe, majd hozzáadtam az élesztőt is. Elindítottam a dagasztást.


Amikor végzett a gép, rögtön kivettem és picit kilisztezett tálba tettem. Letakartam és hagytam kelni. Fél óra után egyszer átgyúrtam, majd ismét fél órát kelt.


Ezután lisztezett deszkára borítottam, rudat formáztam, majd 8 egyenlő részre osztottam. Egyenként gömbölyítettem és ismét pihentettem 10 percet.



Ezután kör alakúra sodortam, a felső részét háromszögre hajtottam és feltekertem.


Bagett formára igazítottam és gáztepsire tettem.


15 perc pihentetés után vízzel lespricceltem és megszórtam reszelt sajttal, majd ráborítottam egy magas tepsit, hogy gőz keletkezzen.




200 fokos sütőbe tettem. 20 perc után a tepsit levettem róla és még 5 percig sütöttem.
8 db 13 dkg-os hatalmas puha, foszlós bagett lett belőle.





2012. augusztus 23., csütörtök

Sárgarépalé



Anyukáméknak sok répájuk van. Mi pedig szeretjük a répalét. Igaz, hogy narancsszörppel van keverve és cukor van benne bőven, de így biztos, hogy a répát nem szeretők is megisszák. Hidegen nagyon finom. (Aki sokallja a cukrot, nyugodtan csökkentse a mennyiséget a felére.)

4l víz
20 dkg cukor

80 dkg sárgarépa

1 l narancsszörp
2 dl citromlé

A vízből és cukorból szirupot főzünk és lehűtjük.


80 dkg sárgarépát karikára vágunk és annyi vízben amennyi egy ujjnyira ellepi megfőzzük.



Még melegen leturmixoljuk.


Mikor kihűlt összekeverjük a sziruppal, 1 l narancsszörppel és 2 dl citromlével.


2012. augusztus 20., hétfő

Rakott tökös krumpli



Ma valami húsmentest szerettem volna főzni. Tudom, hogy nem szeretik annyira, de azért próbálkozni lehet. Tök és cukkíni van bőven, de mivel mostanában szinte csak cukkínit főztem, ezért ma a tök mellett döntöttem. Kicsit körül néztem reggel különféle blogokon, aztán kitaláltam a saját verziómat. Rakott krumplihoz hasonló módon készült, de a főtt tojás és a kolbász kimaradt belőle (legközelebb úgy próbálom meg a család miatt). Ennek ellenére nagyon finom lett.

1 közepes tök
4 nagy krumpli
4 paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 ek. olaj
6 tojás
4 ek. tejföl
Bors
Kapor

A tököt meghámoztam, kimagoztam és 3-4 ujjnyi szélesre daraboltam, majd uborkareszelőn vékonyra szeleteltem. Ugyan ezt tettem a krumplival, hagymával, fokhagymával is. A paradicsomot késsel vágtam vékonyra.
A porcelántálat kiolajoztam és először a hagymát, fokhagymát tettem az aljára.


Erre jött a szeletelt krumpli fele, amit sóztam és borsoztam.


Rá a paradicsom, majd a reszelt tök fele, amit sóztam és kaporral szórtam meg.



Ismét hagyma, fokhagyma, paradicsom, krumpli, tök.


Tetejére a sózott tojással elkevert tejfölt öntöttem.


Lefóliáztam és 200 fokos sütőben 45 percig sütöttem, majd a fóliát levéve visszatettem 10 percre, hogy legyen egy kis színe.
Finom szaftos egytálétel.



2012. augusztus 14., kedd

Cukkínimafla



Lehet, hogy valaki már rég megunta volna a cukkínit, de nekem még nem sikerült. Nincs hét, hogy valamilyen formában ne legyen. Most a krumplimafla után szabadon, cukkínimafla lett belőle. Van ahol lepénynek hívják, de én gyerekkorom óta maflának ismerem, így maradtam ennél. A neve azonban mindegy, mert csak úgy eteti magát, abbahagyhatatlan.

1 közepes cukkíni
3 tojás
2 gerezd fokhagyma
Bors
Liszt

A cukkínit még zsenge lévén nem pucoltam meg. Lereszeltem és a tojást beleütve reszelt fokhagymával, sóval, borssal és annyi liszttel, hogy galuska sűrűségű legyen kikevertem. Egy evőkanállal raktam az ujjnyi forró olajban és 3-4 perc alatt kisütöttem.


Lehet egy kis tejfölös mártogatóssal is kínálni, de most csak így magában ettük.


2012. augusztus 12., vasárnap

Cobbler (kobler)



Nem értem, hogy miért került el idáig ez a sütemény(először kimondani is alig tudtuk- már megy). Pedig nem mondhatom, hogy nem nézegetem folyamatosan a gasztroblogokat újdonságokért, de soha nem jöhetett volna jobbkor, mint szeder éréskor. Kislánykáim egyszerűen nem akarják megenni, mert savanyú, mert magos stb. Ennek ellenére ezzel a gyümölccsel próbáltam ki először, s lőn csoda megették.  Elkészíteni nem gyorsan, hanem extra gyorsan lehet és mindenkinek nagyon ízlett.
Gyors le is szedtem a kertből a maradék szedret és egy tálcára sorba rakva szemenként lefagyasztottam, hogy télen is tudjunk csemegézni belőle, mert így legalább megeszik. Aztán szép sorban jönni fog a többi gyümölcs is.

50-60 dkg bármilyen gyümölcs
(szeder, barack, alma, körte, meggy stb.
30 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
12 dkg vaj
1 cs. sütőpor
1 tojás
Pici só
2 dl tejszín

2 ek. étkezési keményítő
4 ek. kristálycukor
1 ek. fahéj
1 cs. vaníliás cukor

A gyümölcsöt megmostam, lecsöpögtettem és a kivajazott porcelántálba tettem. Megszórtam 2 ek. étkezési keményítővel és a fahéjas cukorral.
Az összes hozzávalót alaposan kikevertem, majd kis halmokban a gyümölcsre kanalaztam. Tetejét ismét megszórtam fahéjas cukorral (2 ek. cukor, 1kk. fahéj).


175 fokos sütőben kb. fél óra alatt aranybarnára sütöttem.



2012. augusztus 7., kedd

Cukkíni sörtésztában



Volt egy-két cukkínim, amivel valamit kezdeni kellett. Nem volt kedvem panírozni. Valami gyorsat szerettem volna belőle, de olyat amit a kis családom is szívesen megenne. Eszembe jutott, hogy sörtésztát már máskor is csináltam, akkor halat tettem bele. Itt volt az ideje, hogy cukkínivel is kipróbáljam. Nagyon jól tettem és ráadásul mindenkinek ízlett. Sült krumplival és egy kis tartármártással meg főleg.

1 közepes cukkíni

2 dl sör
4 tojássárgája
2 kk. só
½ kk. bors
2 gerezd fokhagyma
22 dkg liszt

4 tojásfehérjehab

A megmosott cukkínit (még zsenge volt, nem vágtam le a héját és a magját is benne hagytam) ujjnyi karikákra vágtam és besóztam. Míg beszívta, addig elkészítettem a sörtésztát.


A tojássárgáját habosra kevertem a sörrel, fűszerekkel, majd hozzáadtam a lisztet. Végén pedig a tojásfehérjékből vert kemény habbal is összekevertem.
A cukkíni karikákat papírtörlőn leszárított, mert engedett egy kis levet a sótól. Ezután lisztbe forgattam, majd belemártottam a sörtésztába és a felmelegített olajba kb.10 perc alatt kisütöttem.