2013. szeptember 28., szombat

Szedres-túrós pite


Ezt a finom szedres-túróst Ottisnál találtam. Rögtön összefutott a nyál a számban. Szederért csak ki kellett menni a kertben, így már süthettem is. Minimálist változtattam a receptjén. Gyors és egyszerű az elkészítése és valami nagyon finom!!

16 dkg tönkölyliszt
5 dkg porcukor
1 tojás
2 dkg vaj

40 dkg túró
2 cs. vaníliás pudingpor
14 dkg porcukor
4 dl tej
1 nagy tejföl
2 ek. citromhéj
2 tojás
1 cs. vaníliáscukor
Szeder

A tészta hozzávalóit összegyúrtam és sütőpapíros (csak az alja) tortaformába nyomkodtam az oldalára kissé ráhagyva. Előmelegített 180 fokos sütőben 10 percig elősütöttem, addig elkészült a krém.



Az összes hozzávalót összekevertem és a tésztára öntöttem. Rászórtam a szedret és ment vissza a sütőbe kb.90 percre. Tűpróbáig sütöttem.



Azóta elkészült a barackos változat is, csak tepsiben. Kicsit édesebb, de nagyon finom szintén.

2013. szeptember 22., vasárnap

Citromszelet


Egy kedves barátnőmtől kaptam a receptet, ő gyakran süti. Hozott egy kis kóstolót, hát alig bírtam ki, hogy ne egyedül egyem meg az összest, ezért másnap neki álltam és megsütöttem.

50 dkg liszt
2 tojás
1 cs. sütőpor
16 dkg porcukor
16 dkg zsír
Kb.2 dl tejföl

A hozzávalókat egybe gyúrni és 4 cipóra osztani.  2 lapot külön, 2 lapot pedig baracklekvárral összeragasztva megsütni. 200 fokos sütőben kb.10 perc.

5 dl tej
5 ek.liszt
18 dkg cukor
2 citrom héja és leve
25 dkg ráma


A tejet a liszttel és a cukorral sűrűre főzni, majd ha kihűlt hozzáadjuk a citromlevet, héját és a rámát. Jól kikeverjük és megtöltjük a lapokat. Sima lap – krém – lekváros lapok – krém – sima lap. Másnapra megpuhul. Porcukorral szórjuk, de lehet rá citrommázat is készíteni.

2013. szeptember 17., kedd

Sárgarépa krémleves


Ezt a finom levest kis középsőm készítette. Mindenkinek új volt, mert még nem főztünk sosem. Eddig. Valami nagyon finom Csak ajánlani tudom.

3 nagy sárgarépa
1 közepes burgonya
1 ek. kókuszzsír v. olaj
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kk. őrölt kömény
2 kk. delikát
1,5 l víz

Az olajon megpároljuk a hagymát, fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott répát és burgonyát. Fűszerezzük. Forrás után kb.20-25 percig főzzük, majd botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük.

Levesgolyót szórunk bele.