A tésztához:
A diótöltelékhez:
A máktöltelékhez:
A tésztához összedolgozzuk a lisztet a margarinnal, a zsírral és a sóval. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk. porcukrot, az elmorzsolt élesztőt, felfuttatjuk. Belekeverünk 2 tojást, majd a porcukorral együtt a liszthez adjuk és összegyúrjuk. 4 azonos súlyú (én csak 2) cipóra osztjuk, és hűtőbe tesszük.
A töltelékhez az összesen
A máktöltelékhez összekeverjük a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a szegfűszeget, hozzáadjuk a felforrósított vizet, a citromlét, a baracklekvárt,a maradék mazsolát. Hagyjuk kihűlni (ha lágynak találnánk, 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).
A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk.
Két egyforma nagyságúra nyújtjuk a tésztát. A szegélyeken 2-3 cm-t szabadon hagyva (tojásfehérjébe mártogatott ujjal, így nem ragad!) elkenjük rajtuk a töltelékeket. A szegélyeket átkenjük tojásfehérjével, két rövidebb oldalát 2-
Tetejüket, oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (35-45 perc). Ezután meleg helyre (a konyhába) visszük, átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát "szárítjuk" (a kétszeri kenéstől lesz márványos a tetejük).
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeveréses 160 fokra). Kötőtűvel vagy fémnyárssal 4-5 cm-ként egészen "koppanásig" nyomva a tűt, megszurkáljuk a tésztatekercsek oldalait és tetejét, azaz utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőlapon hagyjuk kihűlni. Alufóliával letakarjuk, hűvös helyre tesszük, és lehetőleg csak másnap szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése