2010. december 23., csütörtök

Karácsonyi bejgli

Lajos Mari receptje után  készült, amit a Nők Lapjában találtam. Évek óta készültem rá, de talán most jött el az ideje. És ez volt olyan jól leírva, képekkel illusztrálva, ahogy az újságírókkal együtt készíti,hogy nem lehetett kihagyni és nem megsütni. Kicsit változtattam rajta. A rumos mazsolát kihagytam belőle, mert a lányaim nem szeretik. Na és ugye így elsőre elfelejtettem megszurkálni, a gőz miatt. De szerencsém volt nem nagyon repedt meg.

A tésztához: 600 g finomliszt, 150 g margarin, 100 g zsír (vagy 250 g margarin), 1 csipet só, 1,5 dl tej, 1 kk+50 g porcukor, 15 g élesztő, 2 tojás+2 a kenéshez.

A diótöltelékhez: 50 g mazsola, 3 ek. rum, 200 g darált dió, 150 g porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom(1 narancs),reszelt héja, 1/2 kk. őrölt fahéj, 1 dl tej, 2-3 ek. zsemlemorzsa.

A máktöltelékhez: 50 g mazsola, 3 ek. rum, 200 g darált mák, 150 g porcukor, 1 cs.vanyliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/4 kk. őrölt szegfűszeg, 1 dl víz, 3-4 ek. citromlé, 2 ek. baracklekvár.

A tésztához összedolgozzuk a lisztet a margarinnal, a zsírral és a sóval. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk. porcukrot, az elmorzsolt élesztőt, felfuttatjuk. Belekeverünk 2 tojást, majd a porcukorral együtt a liszthez adjuk és összegyúrjuk. 4 azonos súlyú (én csak 2) cipóra osztjuk, és hűtőbe tesszük.
A töltelékhez az összesen 100 g mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk az összesen 6 ek. rummal, lefedjük, fél órát érleljük. A diótöltelékhez összekeverjük a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat/vagy narancshéjat, valamint a fahéjat, hozzáadjuk a felforrósított tejet, a mazsola felét és a zsemlemorzsát, hagyjuk egészen kihűlni (ha a töltés előtt lágynak találnánk, további 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).
A máktöltelékhez összekeverjük a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a szegfűszeget, hozzáadjuk a felforrósított vizet, a citromlét, a baracklekvárt,a maradék mazsolát. Hagyjuk kihűlni (ha lágynak találnánk, 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).
A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk.
Két egyforma nagyságúra nyújtjuk a tésztát. A szegélyeken 2-3 cm-t szabadon hagyva (tojásfehérjébe mártogatott ujjal, így nem ragad!) elkenjük rajtuk a töltelékeket. A szegélyeket átkenjük tojásfehérjével, két rövidebb oldalát 2-3 cm szélesen visszahajtjuk-nyomkodjuk a töltelékre, majd lazán-szabályosan feltekerjük, és hajtott oldalával lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
Tetejüket, oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (35-45 perc). Ezután meleg helyre (a konyhába) visszük, átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát "szárítjuk" (a kétszeri kenéstől lesz márványos a tetejük).
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeveréses 160 fokra). Kötőtűvel vagy fémnyárssal 4-5 cm-ként egészen "koppanásig" nyomva a tűt, megszurkáljuk a tésztatekercsek oldalait és tetejét, azaz utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőlapon hagyjuk kihűlni. Alufóliával letakarjuk, hűvös helyre tesszük, és lehetőleg csak másnap szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése