2012. június 30., szombat

Fahéjas csiga



Fogalmam sincs, hogy kerültem az Urban:Eve blogra. Talán a Life.hu-ról, ha jól emlékszem.
Rögtön megtetszett, igaz még a negyedét sem olvastam el. Majd szép apránként.
A gasztro oldalon azonban találtam egy fahéjas csiga receptet (eredeti recept itt), amiért a nagylányom már régóta könyörög. Mindjárt el is készítettem, apró változtatásokkal. Nagyon finom lett!

65 dkg liszt
10 dkg vaj (15 másodpercre betettem a  mikróban melegíteni)
7,5 dkg porcukor
csipet só
1 közepes tojás
1 zacskó vaníliás cukor (Lidl-s)
375 ml langyos tej
2 dkg friss élesztő

Nagyon leegyszerűsítettem a receptet. Egy tálba minden hozzávalót beletettem és bedagasztottam. Gyorsan megy. Könnyű, rugalmas tészta lesz, jó vele dolgozni.
Félre tettem pihenni, és robotgéppel elkészítettem a krémet:

12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg porcukor
2 evőkanál őrölt fahéj
2,5 dkg darált mandula (nekem csak szeletelt volt itthon,de kávédarálón pillanatok alatt le lehet darálni.



Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtottam a tésztát (majdnem akkorára, mint a deszka), rákentem a krémet, majd a hosszúkás oldalán kezdve feltekertem a tésztát. Kb. 2 ujjnyi vastagságúra felszeleteltem és szilikonos sütőpapírra tettem.


Kicsit ott felejtettem a konyhaszekrényen vagy háromnegyed órára. Ezalatt gyönyörűen megkeltek.


200 fokos sütőben kb.15 perc alatt megsültek.
(Nem kentem meg semmivel a tetejét, s így is jó lett.)


Azt olvastam pár napig eláll. Hát nálunk ez nem fog előfordulni!