Igaz, hogy régen nem tettem fel
semmit, de túl sűrű volt az életünk. Betegség, ballagás, temetés, sajnos minden
volt benne. Ennek ellenére enni ettünk, csak mikor időm volt, akkor energiám
nem volt, hogy receptek gépeljek. És a másik blog nagyon sok időm elveszi, de a
gyerekek nagyon fontosak, hogy ők lássák magukat mielőbb.
Amit ma főztem igazán semmi
különleges nincs benne. Tán a köret.
A köles nem egy mindennapi étel,
legalábbis a mi családunkban. Különböző blogokon gyakran találkozom vele és
igyekszem majd minél többször készíteni, mert finom és egészséges. Az egyik
legősibb gabona féle. Könnyen emészthető, magas a rosttartalma, tisztító és
salaktanító hatása van. Lúgosító hatású, böjtöléskor, fogyókúrakor is ehető.
Szépítő gabonának is hívják:
fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, öregedésgátló.
A köles dobozán lévő receptajánlón
sült kacsacombbal van.
Innen jött az ötlet, hogy a
fagyasztóban várakozik egy kacsa, s ez vasárnapi ebédnek tökéletes lesz. (Azért
készítettem rizst és krumplipürét is, mert nem voltam biztos benne, hogy
mindenki megeszi.)
Úgy készítettem, ahogy a dobozon
volt. Vízbe téve zacskóstól (mint a rizs, bár én azt nem használom) 20 perc
alatt puhára főtt.
Közben a zöldségeket
megdinszteltem egy kis olívaolajon: répa, fehérrépa, karalábé, zöldborsó, hagyma.
A főtt kölest összeforgattam a
zöldségekkel. Valami különleges és nagyon finom, amit akár önálló ételként is
lehet enni.
A kacsát reggel időben sóztam,
borsoztam és kakukkfűvel is fűszereztem. Kizsírozott tepsiben ropogósra
sütöttem.
Mind a tíz ujjunkat megnyaltuk
utána olyan finom volt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése