Tegnap délután süteményt keresett mindenki, de hiába. Ma
gondoltam valamit össze kéne hozni, mert csak reklamálnak. Legújabb kedvenc
bloggeremnél: Troll konyhájában, aztán meg is találtam mai sütikénket. Már majd
5 óra volt, mikor neki álltam, most pedig vígan majszolnak. Hát ez egy rendes
adag. 4 gáztepsivel lett, de ettől függetlenül legközelebb másfélszeres adagot
sütök, mert azt hiszem ezt az öcsikémék is szeretnék.
Lili kifli, de akár mákos-citromkrémes kiflit is írhatnék.
Hát erről a citromkrémről, ami a különböző konyha blogokon
lemon curd néven fut, még nem igazán hallottam, de mivel a kifli
máktöltelékéhez kell, így rögtön neki álltam elkészíteni. Az otthon ízeikonyhában találtam meg a receptjét (máshol is, de ez tetszett igazán).
Tényleg nem bonyolult megcsinálni, s ahogy gyors körbe
néztem, hogy mi mindenhez fel lehet használni, már tudom, hogy nem először és
utoljára készült. Fincsi!
Nem írom be újból a receptet, hanem bemásolom Trollanyuét, (vagyis
csak a mákos részt, mert ő kétfélét csinált) tudom, hogy ő nem haragszik meg
érte. J
3 tojás
30 dkg zsír/vaj (nálam vaj)
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
2 ek. tejföl
langyos tej
pici só
1 tojás a kenéshez
Mákos töltelék:
20 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
kb. 1,5 dl
lemon curd
Egy deci langyos tejben elkevertem kevés cukrot és
belemorzsoltam az élesztőt, felfuttattam. A lisztet, a vajat, a cukrot, a pici
sót, a tejfölt meg két tojást egy nagy tálba tettem, majd a közepébe öntöttem a
felfuttatott élesztőt és összegyúrtam a tésztát. A langyos tejet kis adagokban
adagoltam hozzá, addig amíg jó puha tésztát nem kaptam. Fél órát pihentettem a
tésztát, majd 6 részre osztottam. Kör alakúra kinyújtottam és cikkekre
osztottam. A töltelék hozzávalóit nem főztem, csak kikevertem, a mákos pont jól
kenhető lett a lemon curd-től.
A cukor mennyiségét pedig az ízlésünk szabja meg.
Mindegyikre raktam a töltelékből és feltekertem kis kiflinek. Sütőpapírral
bélelt tepsibe rakosgattam és a tetejüket lekentem egy felvert tojással és
előmelegített sütőben 160 fokon szép halvány sárgára sütöttem, ez olyan 20-25
perc. Amikor kihűlt megszórtam porcukorral.
Nagyon finom!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése