2010. december 29., szerda

Fehérkenyér

Hát, tanultam Limarától, már csak sütni kellett.
Még csak ezt a kenyerét tudom sütni.
Mondhatom, hogy szinte majd mindennap csinálom kb.2 hónapja.
Nagyon finom!! Mindenki szereti!!
Köszönöm Limarának!!


2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
2 csapott tk. só
2 ek. olaj
csipet aszkorbinsav
2 ek. burgonyapehely
20-25 dkg öregtészta
20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
30 dkg BL 80 liszt
1 tk. cukor
1 dkg friss élesztő


Kézzel dagasztottam.
Kicsit fárasztó volt először, de ma már nem okoz problémát.
(Csak a BL 80-as lisztet használom, de így is tökéletes a kenyér.)
Dagasztás után fél órával ismét átgyúrom, majd ismét kelesztem.
Mikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom.
Kacsasütőbe teszem, kelesztem ismét, majd éles késsel bevágom, és még hagyom egy kicsit kelni.
Mikor már kissé szétnyílt, előmelegített 220 fokos sütőben, kb.50  percig sütöm.
Mikor kész hideg vízzel lespriccelem.
Nincs jénai kacsasütőm, helyette bevált a hagyományos kacsasütő is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése