2011. január 17., hétfő

Express croissant


Tegnap délután negyedszerre sütöttem croissant. Első két alkalommal fele lekváros, fele nutellás volt. Harmadszorra csak nutellás. Lányok kérésére most a vanília pudingost próbáltam ki.
16 csuda finom croissant lett!! 
Limaránál találtam, mert oda rendszeresen „járok” nézelődni és tervezgetni, hogy ezt is, meg ezt is, meg ezt is……. Megsütöm egyszer.
Az Ő receptje  (a képek a sajátjaim) tökéletesen bevált, így módosítás nélkül írom be:

70 dkg liszt
1 pohár joghurt vagy kefír (140 g)
2 dl tej
1 kk só
4-5 ek. cukor
2 tojás
5 dkg élesztő
25 dkg hideg vaj
1 tojás a kenéshez

A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra.. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam.
Feltekertem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültettem.
Hagyom őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre.

Kipróbáltam már, hogy éjszakáztattam és reggel meleg croissanttal vártam az ébredőket, hát mennyei reggeli volt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése