Eperszezonban mit is lehetne csinálni, mint epres sütit. A napokban kétféle is készült.
Igaz készült lekvár és dzsem is majd. Remélem azt is sikerül feltennem.
De most jöjjenek a sütik.
Szombaton vendégségbe voltunk hivatalosak lányom barátjáékhoz. Nem szerettem volna üres kézzel menni, így egy gyors epres-pudingos sütit készítettem.
Epres-pudingos szelet
/25 x 35-es tepsihez/
Elkészítése nagyon gyors, kb.1 óra.
8 tojásból 2 ek.olaj és 5 dkg kakaópor hozzáadásával a szokásos módon piskótát sütöttem.
2 cs.vaníliapudingporból, 9dl tejben, 8 ek.kristálycukorral és 1 vaníliáscukorral pudingot főztem. Hideg vízbe rakva a lábast lehűtöttem és a kihűlt tésztára kentem.
Tetejét kiraktam félbevágott eperszemekkel, majd 2 cs.átlátszó tortazselét tettem a tetejére.
Epres-túrós kocka
/25x35-es tepsihez/
Ma mi vártunk vendégeket. Még szombatról volt a hűtőbe félre téve eper, így megint egy gyors sütemény készült. Ezt az eprest is hamar el lehet készíteni. Könnyű, finom nyári édesség.
35 dkg liszt
15 dkg ráma
10 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
1 ek. tejföl
2 tojássárgája
Krém:
50 dkg túró
15dkg porcukor
2 tojássárgája
2 cs. vaníliás cukor
1 tk. Citromhéj
4 tojásfehérje
30 dkg eper
A tészta hozzávalóit összegyúrtam és fél órára a hűtőbe tettem.
Addig a túrót villával összetörtem, hozzáadtam a tojássárgáját, cukrot, v. cukrot, citromhéjat, majd a 4 tojás keményre vert habját is óvatosan beleforgattam.
A tésztát 2 részre osztottam. Az első felét kinyújtva a tepsi méretére, bele tettem a tepsibe, rátettem a túróstölteléket és kiraktam a felezett eperszemekkel. Erre raktam a másik fél kinyújtott tésztát.
180 fokos sütőben kb.40 percig sütöttem.
Kihűlés után porcukorral szórtam és kockákra vágtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése