2011. szeptember 25., vasárnap

Nektarinos-túrós kocka



A Nők lapjából vett legújabb receptem ismét Lajos Maritól származik. A 35. számban jelent meg a Nektarinos-túrós kocka. Talán az utolsó barackokból készült a múlt héten. Ha idén már nem, de jövőre többször lesz. Jó kiadós sütemény, amit akár egy tányér gulyás után is nyugodtan fogyaszthatunk és utána biztos, hogy csak szuszogni lesz erőnk.
Az Ő leírása az én képeimmel kiegészítve:

A tésztához:
1,25 dl tej
30 g élesztő
½ kk.+50 g porcukor
300 g finomliszt
1 tojás
80 g lány vaj vagy margarin

2 kg magvaváló nektarin vagy őszibarack
8 babpiskóta
Fahéjas porcukor a szóráshoz

Az öntethez:
750 g krémtúró
2,5 dl tejföl
150 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
50 g étkezési keményítő vagy 1 tasak vaníliás pudingpor
1 citrom reszelt héja
4 tojás

A tésztához meglangyosítjuk a tejet, elkeverjük kk. porcukorral és a beletördelt élesztővel, felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, a liszt peremére szórunk 50 g porcukrot és 1 csipet sót. A mélyedésbe öntjük az élesztős tejet és a kissé felvert tojást, majd középről kifelé haladva fakanállal összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat/margarint és addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Megszórjuk 1 kk. liszttel, letakarjuk és a kétszeresére kelesztjük.
Közben megmossuk a nektarint, szárazra töröljük. A babpiskótákat finom morzsára törjük.
Az öntethez simára keverjük a túrót a tejföllel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, az étkezési keményítővel vagy pudingporral (én ezt használtam), a reszelt citromhéjjal, végül az egyenként hozzáadott tojásokkal.
A sütőbe való /kb. 30*40 cm-es/ mélyebb zománcos tepsit „megpöttyözzük” vajjal/margarinnal, /hogy jól tapadjon a papír/ kibéleljük sütőpapírral (én csak simán kipapíroztam).
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon tepsi nagyságóra kinyújtjuk-kihúzogatjuk, feltekerjük a nyújtófára, és a tepsibe terítjük úgy, hogy azt teljesen kitöltse. Villával megszurkáljuk, megszórjuk a babapiskóta-morzsával.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra /légkeveréses sütőt 175-180 fokra/. A nektarinszemeket félbevágjuk, kiemeljük belőlük a magot, vékony gerezdekre szeljük /az őszibarackot előzőleg meghámozzuk/. Egyenletesen elosztva a tésztára terítjük, végül tetejükre öntjük a túrókrémet, és elsimítjuk.
Betoljuk a tepsit a sütő közepére és 1 órán át /légkeverésnél 35-40 percig/ sütjük a tésztát. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával vagy sütőpapírral lazán letakarjuk, de át kell sülnie /tűpróba/. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni. Megszórjuk fahéjas porcukorral és kockára vágva tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése