Általában hétvégén dagasztok. Szívesen tenném hét közben is (nagyon ritkán szoktam), de sajnos a munkaidő beosztásom úgy alakul, hogy nem igazán engedi. Este már nem igazán szeretek nekiállni, ha meg délután csinálom nem szerencsés bevacsorázni a friss meleg kalácsból. Így most is szombaton készült.
50 dkg liszt
2 tojás
Pici só
2,5 dkg élesztő
Pici cukor
Kb. 2 dl tej
35 dkg darált mák
25 dkg porcukor
Fél citrom reszelt héja
A meglangyosított tejbe belemorzsolom az élesztőt, szórok rá pici cukrot és letakarva felfuttatom.
A lisztet tálba teszem, közepébe öntöm a felfutott élesztőt, hozzáadom a tojásokat, sót, olajat és annyi langyos tejes, hogy közepesen kemény tésztát kapjak.
Letakarva duplájára kelesztem.
Közben 35 dkg mákot ledarálok, összekeverem 25 dkg porcukorral. Ráöntök kb.2 dl vizet, felmelegítem, majd belereszelem a citromhéjat és hagyom kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, rákenem a tölteléket és felcsavarom.
Még 20 percet hagyom kelni, majd 1 tojássárgájával megkenem, villával kicsit megszurkálom és 200 fokon megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése