2011. december 16., péntek

Mákos kalács


Általában hétvégén dagasztok. Szívesen tenném hét közben is (nagyon ritkán szoktam), de sajnos a munkaidő beosztásom úgy alakul, hogy nem igazán engedi. Este már nem igazán szeretek nekiállni, ha meg délután csinálom nem szerencsés bevacsorázni a friss meleg kalácsból. Így most is szombaton készült.

50 dkg liszt
2 tojás
Pici só
1 dl olaj
2,5 dkg élesztő
Pici cukor
Kb. 2 dl tej

35 dkg darált mák
25 dkg porcukor
Fél citrom reszelt héja

A meglangyosított tejbe belemorzsolom az élesztőt, szórok rá pici cukrot és letakarva felfuttatom.
A lisztet tálba teszem, közepébe öntöm a felfutott élesztőt, hozzáadom a tojásokat, sót, olajat és annyi langyos tejes, hogy közepesen kemény tésztát kapjak.
Letakarva duplájára kelesztem.


Közben 35 dkg mákot ledarálok, összekeverem 25 dkg porcukorral. Ráöntök kb.2 dl vizet, felmelegítem, majd belereszelem a citromhéjat és hagyom kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, rákenem a tölteléket és felcsavarom.
Még 20 percet hagyom kelni, majd 1 tojássárgájával megkenem, villával kicsit megszurkálom és 200 fokon megsütöm. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése