2012. január 1., vasárnap

Sajtosrúd


Ezt a sajtos receptet Frank Júlia szakácskönyvében olvastam évekkel ezelőtt csodasajtos néven. Azóta többször elkészítettük főleg így az ünnepek tájékán, mert finom fűszeres, amit nagyon szeretünk, s csak úgy eteti magát.
A recept dupla adag (8 gáztepsi), de nem is nagyon érdemes kevesebbel kezdeni, mert dobozban jól tárolható hetekig. (Már, ha marad).

50 dkg liszt
50 dkg ráma
30 dkg reszelt sajt (jó, ha minél többféle, akár füstölt is, de mi csak simán trappistával szoktuk.)
6 tojássárgája
1 cs. sütőpor
4 mk. só
2 mk. pirospaprika
1 mk. őrölt bors
5 gerezd fokhagyma

4 ek. tej
Reszelt sajt
(Szezámmag, lenmag…)

Az összes hozzávalót összegyúrjuk, s egy fél órát pihentetjük. 


Majd 2 részre osztjuk és  lisztezett deszkán kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk, 2 ek. tejjel megkenjük a tetejét, megszórjuk reszelt sajttal, ha valaki szereti akár magokkal is.


Majd derelyevágóval kb.1 – 1,5 cm szélesre és kb.10 cm hosszúra daraboljuk.


180 fokos sütőben 6-7 perc alatt megsül. Nem szabad ott hagyni, mert könnyen megég.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése