Már próbálkoztam egy-két kenyérféle sütésével. Régóta
terveztem, hogy a gyökérkenyérnek is neki állok, de csak halogattam. Múlt héten
azonban nagykislányom barátja hozott egyet kóstolóba
a pékségből, ahol dolgozik. Nagyon ízlett és ez volt az a pont, amikor
eldöntöttem, hogy mielőbb megpróbálom megsütni.
Nagyon sok receptet átnéztem és a végén Szemiramiszé mellett
döntöttem. Ő is egyből dupla adagot készített, s én is ilyet kerestem. Bár
változtattam rajta, mert idő hiányában nem tudtam várni 12 órát. Sajnos úgy
dolgozom, hogy ezt maximum hétvégén tudnám megoldani. Így a tészta kapott 3
órát, hogy pihizzen. Ettől függetlenül nagyon finom kenyér lett.
(Majd egyszer azért megpróbálom betartani a 12 órát és
összehasonlítani, hogy mennyivel másabb úgy a kenyér.)
És hogy fűszeres is legyen, az egyik aszalt szárított
paradicsomos oregános, a másik bazsalikomos lett.
3,5 dkg friss élesztő
1 kiskanál cukor
2,5 dkg só
Szárított paradicsom
Bazsalikom, oregáno ízlés szerint
Tálba öntöttem a lisztet, ráraktam az élesztőt, hozzáadtam a
cukrot, sót, és a vízzel együtt először fakanállal, majd egy kicsit kézzel is jól
összekevertem. (Nem bírtam ki, hogy egy kicsit ne nyúljak bele.)
Letakartam és 3 órát hagytam, hogy keljen. Jó lisztezett
deszkára borítottam és kétfelé vettem.
Téglalap alakúra igazítottam őket és rászórtam egyikre az
oregánot, másikra a bazsalikomot, majd mindkettőre apróra vágott aszalt
paradicsomot tettem. Feltekertem, majd 3-4-szer megtekertem. Ettől lesz gyökérkenyér.
Sütőpapíros tepsire raktam, letakartam és hagytam még 1 órát kelni.
Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, az aljába egy kis lábas
vizet tettem, hogy gőzös legyen a sütő. Kb.35-40 perc alatt szép pirosra sült. Még melegen megvágtam, mert nem bírtam ki, hogy a csücskét meg ne egyem. Nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése