Valamelyik nap régi ételekről beszélgettünk. Régi,
gyermekkori ételekről, ízekről. Némelyiknek csak a neve ugrik be, de az, hogy
hogyan is készült már nem. Nagymamáim rég meghaltak, s ők voltak az igazi tudói
ezeknek a recepteknek. Szlovákiából lettek idetelepítve, s hozták magukkal az ottani ízeket. Anyukámmal beszélgetve jutott eszembe a libanci vagy
tarkedli. Így is hallottam meg, úgy is.
Nagyjából összeraktuk a receptjét, de azért kutakodtam a neten, mert
biztos voltam benne, hogy találok olyan blogot, ahol ismerik még a régi
recepteket. Lehetne kelt fánknak is hívni, de én maradnék a réginél.
Így egy kicsit frissítve, modernizálva egy kis kukoricaliszttel
elkészült az én libancim-tarkedlim. S hogy a családnak is ízlett az ismeretlen
étel, az külön öröm.
40 dkg liszt
30 dkg kukoricaliszt
3 dkg élesztő
4 dkg cukor
3 tojás
Csipet só
Az összes hozzávalót tálba téve jól összekevertem fakanállal
(de lehet géppel is). Nokedlitésztához hasonlít a legjobban. Félre téve egy órára szépen megkelt.
Mivel tarkedli sütöm nincs, ezért serpenyőben, ujjnyi olajban, evőkanállal beleszaggatva megsütöttem.
Fahéjas porcukorral megszórva és baracklekvárral isteni
finom.
Szia. Pont ilyet sütök de Biorbás Marcsi receptjét csak kevesebb élesztővel. Én is csak kanállal majd olajban. Kíváncsi leszek milyen.
VálaszTörlés