A piláfot nem olyan rég fedeztem fel, aztán amikor
elkészítettem nem tudtam betelni vele. A magyar konyhában, mint zöldséges
rizses hús szerepelhetne, de annál sokkal több. Nagyon sokféleképpen lehet
elkészíteni. Eredeti keleti étel, ahol legtöbbször hússal készítik, de akár egy
vegetáriánus étlapján is szerepelhet. Sőt. De ezt mindenki döntse el maga.
Nálunk mindkét változat bejött.
Először húsos változat készült, mert karaj vásárláskor a
szűzpecsenye is rajta volt, így ez a kis darab tökéletes volt hozzá.
20 dkg szűzpecsenye
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
2 kk. só
¼ kk. őrölt gyömbér
¼ kk. őrölt bors
¼ kk. kurkuma
Csipet szerecsendió
2 piros paprika
1 sárga paprika
1 kisebb cukkíni
3 sárgarépa
1 bögre barna rizs
1,5 bögre víz
Apróra vágtam a vöröshagymát és a fokhagymát, és kevés
olívaolajon megdinszteltem. Rátettem az apróra kockákra vágott húst és
fehéredésig pirítottam. Sóval, borssal, gyömbérrel, kurkumával, szerecsendióval
fűszereztem, 1 dl
vizet öntöttem alá és elkezdtem főzni.
A paprikákat, sárgarépát, cukkínit csíkokra vágtam.
A félig megfőtt húshoz adtam a rizst, felöntöttem vízzel és
tovább főztem. 15 perc után ráraktam a zöldségeket és készre főztem. Nem baj,
ha a zöldségek roppanósak. Nem kell mindent túl főzni - mondják okosan mások –
ez igaz.
A kész rizsbe még egy marék szezámmagot kevertem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése