Anyukámnak van egy „ezeréves” Horváth
Ilona szakácskönyve. Ezt a fánk receptet onnan néztem ki, bár azt mondta, hogy
a sima egyszerű kelt tésztához több tojást teszek, abból is süthetek fánkot,
mert ő mindig így csinálja. Tudom és nagyon finom mindig, de most ezt szerettem
volna kipróbálni. Vagyis én akartam, de kis középsőm mondá, hogy: „ha te főzöl
mindennap, akkor én hogy tanulok meg főzni?” Reggel mutattam neki, hogy melyik
receptet szeretném kipróbálni és mire hazaértem munkából már be volt dagasztva.
Rám csak a sütés maradt.
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 tojássárgája
1/2 dl rum
csipet só
1/2 l tej
Olaj
Ha megkelt lisztezett deszkára
borítani és pohárral vagy kiszúróval kiszaggatni és letakarva még 15-20 percet
kelni hagyjuk. Ezután közepesen forró olajban először a lisztezett alsó felével
felfelé beletéve az olajba, fedővel letakartjuk és pirosra sütjük. (Ez pár perc
csak így nem hagyható magára.) A fedőt levéve megfordítjuk és már anélkül
sütjük a másik oldalát. Egyszerre ne tegyünk sokat az olajba, mert sülés közben
megnőnek a fánkok.
Porcukorral, lekvárral vagy akár
üresen magában, ki hogyan szereti fogyasztjuk.
(Én csak egyszerűen tunkolni
szeretem a lekvárba.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése